HPS/Jägers - PoHu/Simpsons 1-1 (0-1)

23.5.2017

Sekavaa puurtamista kotikentällä, viime hetken tasoitus

Kauden viidenteen otteluun Jägersien vieraaksi Heeroksen linnoitukseen saapui POHU/Simpsons. 80-luvulta saakka pyörineestä piirrossarjasta ilmeisesti inspiraationsa ammentava Pohjois-Haagan Urheilijoiden ryhmä oli sarjataulukossa ennen ottelua ylemmässä keskikastissa ja Jägers majaili kärjessä. Odotuksissa oli siis ennakkoon kelpo kamppailu, vaikka Jägersin riveissä oli aistittavissa ehkä hieman epäterveellisen korkeaa itsevarmuutta hienosti sujuneen alkukauden ja jo useamman ottelun pysyneen sarjan paalupaikan myötä.

Jägers pääsi otteluun varsin hyvällä kokoonpanolla, vaikka vakiopelureista puuttuikin muun muassa aina vaarallinen Lauri Ta sekä maalivahti (Matti/Tapsa). Maalivahdiksi saatiin lopulta Anton HPS:n junnuista ja maalin vartiointi hoituikin mallikkaasti ja ammattitaitoisesti, kuten säännöllisesti harjoittelevalta nuorelta mieheltä sopii odottaa. Vastustajan nimi oli ainakin jossain määrin harhaanjohtava, sillä kentällä ei nähty donitsinhellimiä Homerin, Moen tai muiden sarjan veijareiden ilmentymiä vaan verrattain fyysinen ja fiksusti omia vahvuuksiaan hyödyntävä vierasjoukkue, jolla oli selkeä oma pelisuunnitelma.

Sarjakärjen suoritusvarmuus sekä kotilinnoituksen taika loistivat poissaolollaan pelin alettua ja Jägersin ollessa täysin tolaltaan. Ongelmia tuotti erityisesti pelin avaaminen ja pelinrakentelu. Pallo tuntui polttelevan jokaisen HPS-pelurin jalkaa kuin Kalajoen kesähiekat. Syöttöyhdistelmät, kuten erilaiset kolmiot, neliöt ja oikeastaan kaikki mahdolliset geometriset muodot, loistivat poissaolollaan. Virhesyöttöjä tuli paljon ja juuri kun pelaajat olivat ehtineet ryhmittyä hyökkäyssuuntaan, menetettiin pallo, jonka jälkeen olikin taas kova kiire ravata alakertaan. Vierasjoukkue tukki onnistuneesti puolustuksen syöttösuuntia (Jägersien keskikentän laiskan liikkeen avustuksella) ja painosti alakertaa avaamaan ns. kukkupalloilla pitkää.

Valveutuneet lukijat varmasti tietävätkin, että kukkupallo-pelikirja tuottaa satunnaisesti ihan kelvollistakin tulosta, mikäli vastustajan puolustus on kehnompi jalalla, hidas tai pitää linjaa ylhäällä. Simpsonien alakerta oli kuitenkin kohtuullisen pallovarma ja makasi alhaalla, joten 1vs1 juoksukilpailuihin ei juurikaan päästy vaan Jägersin hyökkäykset päätyivät lähinnä epätoivoisiin yhden miehen rynnistyksiin, jolloin palloon ensimmäisenä ehdittäessäkin oltiin vähintään 2vs1 tilanteessa fiksusti porrastaneen vierasjoukkueen puolustuksen kanssa.

Kutakuinkin erä puolivälissä Antti H sai kuin saikin kammettua hyökkäysalueella ahtaassa tilassa pallon itselleen ja muutaman vierasjoukkueen pelaajan kahvittelun jälkeen vieläpä tarjoili maukkaasti Sasulle, joka oli kuitenkin turhan tyytyväinen kauden maalisaldoonsa (jo 5!) ja jätti nälkää seuraavalle kierrokselle. Piakkoin tämän jälkeen tapahtuikin sitten omassa päässä. Simpsonsien kaveri oli karkaamassa puolustukselta ja alakerran avuksi vähän myöhässä sännännyt Anttu pyrki ikuisena optimistina vielä tyrkkäämään pallon pois vastustajalta. Kun tämä ei onnistunut, mukafiksuna ratkaisuna oli pieni tönäisy rankkarialueen tuntumassa, mutta kuitenkin varsin selkeästi 16-rajan ulkopuolella.

Tuomari vihelsi pilliin ja palkintona tötöilystä oli RANKKARI ja keltainen värikortti. Jägersien jupinat virheen tapahtumisesta boksin ulkopuolella eivät tuomaria tai vastustajaa kiinnostaneet. Pilkku maaliin ja peli oli 0-1. Jägers oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella tappioasemassa. Olisi mukava todeta, että vieraiden johtomaalia seurasi Jägersin välitön sisuuntuminen ja ryhtiliike, mutta vieraat sen kuin kiihdyttivät rynnistystään. Vieraiden toinen maali olikin puoliajan lopussa lähellä, kun Simpsonsien rankkarinkin hankkinut sähäkkä kärki räväytti kulman jälkitilanteesta varsin näppärän saksipotkun kohti Jägersin maalia. Anton kuitenkin torjui varmasti hieman keskelle suuntautuneen maalintekoyrityksen ja puoliajalle mentiin 0-1 lukemissa.

Puoliajan palopuheiden jälkeen alkoi Jägerseissa vihdoin näkymään pientä heräämistä, jota todennäköisesti edesauttoi myös vierailijoiden väsymys. Jägersien pelin avaamista ei jaksettu enää tukkia yhtä innokkaasti kuin ottelun alussa ja näin kotijoukkueelle jäi paljon tilaa pallon siirtelyyn. Palloa maltettiin vihdoin kierrättää ja kukkupallojen määrää väheni selkeästi. Tilanteita ei kuitenkaan siunautunut toisellakaan puoliajalla liiaksi saakka ja vasta viimeisen 10 minuutin aikana Jägers alkoi painamaan peliä kunnolla vieraiden päähän. Lauri L pääsi koettamaan maalintekoa vapaapotkusta kelpo paikalta n. 20 metristä, mutta stoichkovmaisesti laukaistu vapari suuntautui niukasti ohi oikean yläkulman. Tämän jälkeen Antulla oli kulman jälkitilanteesta mahdollisuus laukoa 16-rajalle pomppinut pallo maaliin, mutta laukaus karkasi puolivolleystä vappupallon lailla taivaisiin.

Vieraiden hyökkäykset olivat viimeisen 10 minuutin aikana vähissä ja Jägers painoi päälle, mutta peliajan umpeutumisen lähestyessä alkoi vahvasti näyttämään siltä, että Jägers joutuu kärsimään kauden ensimmäisen tappionsa. Pelin viime hetkillä Sami pääsi kuitenkin etenemään laidasta ja laittoi erinomaisen laakakeskityksen maalille, johon Antti H pääsi ensimmäisenä päineen juuri oikea-aikaisesti. Tuloksena oli hieno pusku maalin alanurkkaan vastustajan maalinvartijan ulottumattomiin ja tilanne sen myötä 1-1. Mallin jälkeisestä aloituksesta tuomari puhalsi pelin heti päättyneeksi ja päällimmäinen tunne Jägersien joukoissa oli varmasti helpotus.

Maalit: Antti H

Tähdet: 
*** Osku, erinomaisia katkoja läpi ottelun ja esimerkillinen taisteluilme. 
** Anton, Matin tuuraajana maalilla operoinut Anton hoiti tehtävänsä mainiosti, pilkulle ei voinut mitään 
*Antti H, erittäin tärkeä maali pelin loppuun ja kelpo vääntöä kärjessä