Kausi lähestyy - tunnetko vastustajat?

17.3.2019


Kausi lähestyy vauhdilla. Keitä ovat ensi kauden vastustajat. Lue lyhyt juttu vastustajista.

Ensi kaudella HPS kohtaa tuttuja joukkueita viime vuosilta, mutta myös uusia tuttavuuksia. Tiedossa on jännittävin sekä kovin Naisten Ykkönen vuosiin. Käydään hieman läpi tulevan kauden vastustajia.

 

HauPa

HauPa on uusi tuttavuus miltei jokaiselle Ykkösen joukkueelle. HauPa tulee Haukiputaalta, joka on noin reilu 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Joukkue voitti viime kaudella oman lohkonsa Naisten Kakkosessa ja eteni karsintojen kautta Ykköseen voitettuaan Härmän.

HauPan nousua voidaan pitää jonkin näköisenä yllätyksenä, sillä aikaisempana kautena joukkue ei ollut lohkonsa sarjanousijaehdokkaiden joukossa eikä monikaan olisi uskonut joukkuetta lohkovoittajaksi. Joukkueen pelityyli perustuu vahvasti suoraviivaiseen tilanteenvaihtojalkapalloon, jossa pyritään reagoimaan nopeasti pallonriistoon ja sitä kautta pääsemään vahvoihin vastaiskuihin.

 

PK-35

PK-35:en ”helsingin joukkue” pelasi viime kaudella ensimmäistä kauttaan Ykkösessä ja kausi sujui varmastikin halutulla tavalla. Joukkue sijoittui sarjassa toiseksi ja pääsi karsimaan Naisten Liigapaikasta. Karsinnat päättyivät kuitenkin murheellisesti ONS:n selvään voittoon ja näin ollen oululaiset saivat jatkaa Liigassa tulevallakin kaudella.

PK-35:n joukkue on varsin kova tälläkin kaudella ja se tulee varmasti taistelemaan sarjan voitosta. Sen avainpelaajiin kuuluvat Mette Barck, joka siirtyi PK35 Vantaasta, Amanda Rantanen, Marie Mäkinen, Minea Lassas sekä Anita Abu. Joukkueen viime kauden paras hyökkääjä Moona Talka siirtyi Naisten Liigan TIPS:n joukkueeseen.

Joukkueen tavoite on varsin selvä, se haluaa nousta Liigaan ja tulee varmasti olemaan vahva ehdokas ensi kaudella.

 

PK-35 Vantaa

Liigalisenssin hylkääminen tiputti lopulta viime kauden Suomen mestari joukkueen yhtä sarjaporrasta alemmaksi Ykköseen, josta se pyrkii nopeaan takaisinpääsyyn Naisten Liigaan. Ei ole varmastikaan kahta sanaa siitä, etteikö joukkue olisi vahvin Ykkösen voittajaehdokas, mutta erilaiset epäselvyydet joukkueen pelaajistossa voivat vaikeuttaa joukkueen pelaamista ja altistaa sen epämieluisille yllätyksille.

Tästä huolimatta joukkueen runko tulee olemaan varmasti varsin vahva. Joukkueen avainpelaajat luultavammin jäävät joukkueeseen ja muodostavat varmasti historian vahvimman joukkueen Naisten Ykköseen, ainakin paperilla. Yksikin menetetty piste on varmasti iso takaisku joukkueelle, joka olisi ollut myös Naisten Liigassa yksi Suomen mestari kandidaateista.

PK-35 Vantaa osallistuu myös Mestareiden liigan karsintoihin, joita ajatellen he tarvitsevat varmasti myös muita otteluita valmistautuakseen karsintoihin. Jännittävää nähdä kuinka joukkue reagoi tulevalla kaudella uuteen sarjatasoon ja kuinka muut joukkueet pystyvät haastamaan sen. Avainpelaajat: Mimmi Nurmela, Sanna Saarinen, Roosa Bröijer ja Ashley Riefner. Tähän asti uusia pelaajia joukkueessa ovat FC Espoosta tullut Aurora Troberg, Hongasta siirtynyt Anna Vlasoff, TPS:ssä tullut Tiia Savolainen sekä VJS:stä Karoliina Autio.

 

FC Hertta

Joensuulainen Hertta pelasi viime kaudella ensimmäisen kautensa Ykkösessä ja onnistui näyttämään sen, että joukkue kuuluu sarjaan. Joukkue esiintyi positiivisesti ja pystyi myös yksittäisissä otteluissa haastamaan sarjan kärkijoukkueita. Hertan kokoonpano on melko nuori ja se näkyi myös osaltaan joukkueen esityksissä viime kaudella.

Tulevalla kaudella joukkueessa tiedetään mitä vaaditaan Ykkösessä pelaamiseen ja joukkue tuleekin olemaan varmasti yksi sarja paremmalla puolella olevista joukkueista. Hertta saattaa jopa havitella neljän parhaan joukkoon pääsemistä.

Hertta pelaa nopeaa, pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa, joka onnistuessaan saattaa yllättää jopa sarjan kärkijoukkueeksi uumoillun PK-35 Vantaan.

Iso takaisku kautta ajatellen oli hyökkääjä Kia Voutilaisen siirtyminen JyPK:iin ja näin ollen sarja parhaaksi hyökkääjäksi sekä 14 maalia viimeistelleen hyökkääjän saappaisiin on vaikea astua.

Avainpelaajina Ringa Nenonen, Jenni Kuosmanen, Henni Rinkinen.

 

PKKU

PKKU on yksi sarjan kestojoukkueista ja se onkin pelannut Ykkösessä monia vuosia. Sen joukkue on pysynyt yhdessä pitkään ja tuntevat toisensa hyvin. PKKU:n suurin haaste on ollut ailahtelevat peliesitykset, joidenka vuoksi joukkue on jäänyt kärkijoukkueiden taakse useana vuonna. Parhaana päivänä joukkue pystyy voittamaan kenet tahansa, mutta ailahteluiden vuoksi se saattaa menettää pisteitä selvästi heikommille joukkueille.

PKKU:n avainpelaajiin kuuluvat kapteeni Anna-Kaisa Hannuksela sekä hyökkääjä Natalia Kusmin.

 

RoPS

Rovaniemen ylpeys RoPS tulee olemaan jälleen yksi kärkijoukkueiden haastajajoukkueista. Joukkue on pelannut paljon harjoitusotteluita ulkomaalaisia joukkueita vastaan, mutta sen tarkasti kisakunnosta ei ole selvyyttä. Edelliselle kaudella RoPS:n tuli sarjassa neljänneksi, joka oli joukkueelle pienoinen pettymys, koska se havitteli pitkään liigakarsintapaikkaa.

Puolustuksen yksi tukipilareista Edem Esther siirtyi toiseen joukkueeseen, mutta puolustukseen on joukkueella myös muita hyviä vaihtoehtoja. RoPS:n kokoonpanossa tullaan kauden aikana varmasti näkemään uusia nuoria pelaajia, jotka pyrkivät lyömään itsensä läpi aikuissarjoissa.

RoPS oli viime kaudella lisännyt oman pelinsä pallonhallinnan osuutta, joka osoittautui hyväksi ratkaisuksi tulosten valossa. Tällä kaudella joukkue onkin varmasti harjoitellut vahvasti pallonhallinnan osuutta ja tulee pyrkimään hallitsemaan otteluiden kulkua pallollisena.

Avainpelaajat: Julia Heino, Iris Lukkarinen sekä Oonakaisa Ämmälä

 

Vasa IFK

HPS aloittaa kolmatta kauttaan peräkkäin Vasa IFK:ta vastaan. Vaasalaiset ovat osoittautuneet jokaisessa ottelussa vaikeaksi vastustajaksi ja näin ollen sarja-avaus tulee olemaan jälleen tiukka ottelu. Vasa IFK on ollut kahtena kautena peräkkäin yks sarjan ennakkoon vahvimmista joukkueista ja jopa voittajasuosikista, mutta se ei ole yltänyt kolmen joukkoon asti kahtena viime kautena.

VIFK:n pelitapa perustuu vahvaan puolustukseen ja nopeisiin vastaiskuihin sekä vahvoihin erikoistilanteisiin. Se on joukkue joka todellakin osaa puolustaa syvällä, mutta kuitenkin tarvittaessa pystyy nostamaan prässiään aivan vastustajan rangaistusalueen tienoille.

VIFK:n avainpelaajiin kuuluvat hyökkääjä Fanny Forss, jonka jatkosta ei ole vielä varmuutta sekä Emilia Grönholm, joka valittiin viime kauden sarjan parhaana puolustajana. Lisäksi joukkueessa on monia lahjakkaita ja taitavia pelaajia, joten VIFK:n tulee olemaan jälleen sarjan yksi ennakkoon kärkijoukkueista.

 

TuWe

Tuwen viime kausi oli jälleen vaikea, mutta joukkue onnistui pääsemään pois putoamistaistelusta. TuWe joutuu heti avausottelussaan tositoimiin, kun PK-35 Vantaan tulee vieraaksi. TuWen pelaajistosta tulevalle kaudelle ei ole tietoa, mutta oletettavasti joukkueen runko pysyy melko samana.

TuWe on kotona vaikea joukkue voittaa ja se tuleekin varmasti olemaan yksi vaikeimmista vieraspaikoista pelata. Ennakkoon TuWe voi olla yksi niistä joukkueista, joka joutuu taistelamaan tippumista vastaan todenteolla.

 

GBK

GBK aloittaa toisen kautensa Ykkösessä. Edellinen kausi Ykkösessä päättyi varmasti pettymyksenä yhdeksänteen sijaan, joten joukkue lähtee nyt parantelemaan sijoitustaan tulevalla kaudelle.

Sen kokoonpanossa on tapahtunut joitakin muutoksia molempiin suuntiin. Kuitenkin avainpelaajina jatkavat hyökkääjä Andrea Ström sekä Grace Ogunbajo. Lisäksi se on vahvistanut maalivahtiosastoaan Nea Laineella, joka siirtyi TuWesta GBK:hon.

GBK tulee varmasti olemaan entistä paremmin yhteen pelaava joukkue ja pystyykin ottamaan pisteitä muilta joukkueilta viime kautta tehokkaammin. Mukana nähdä kuinka joukkueen toinen kausi Ykkösessä lähtee käyntiin.

 

FC Sport-J

Viime kaudella Sport oli lähellä tippumista mutta onnistui säilyttämään sarjapaikkansa muutaman pisteen erolla. Sportin joukkueesta ei myöskään ole varmaa tietoa minkälainen ryhmä tulee vastaan ensi kaudella.

Sport osoitti kuitenkin viime kaudella HPS:lle sen, että se pystyy haastamaan kärkijoukkueet hyvällä pelillään ja näin ollen HPS saikin mukaansa vieraspelistä vain pisteen. Sport-J pyrkii puolustamaan tiiviisti koko joukkueena ja pallon riiston jälkeen joukkue pyrkii nopeasti pääsemään vastustajan alueelle ja löytämään erilaisia linjan murtavia syöttö mahdollisuuksia.

 

Ilves/2

Ilveksen kakkosryhmäksu kutsuttu joukkue nousi karsintojen kautta täksi kaudeksi Ykköseen. Karsinnoissa kaatui NJS, joka jäi hävisi toista kauttaan peräkkäin nousukarsinnat.

Ilves/2 on nuori joukkue, josta löytyy pallollista taitoa edetä pelin eri osa-aluille hallitusti. Sen kokoonpanosta on tässä vaiheessa vielä vaikea sanoa mutta liigassa pelaavat lahjakkaat nuoret käyttöön saadessaan se voi olla todellinen yllättäjä joukkue Ykkösessä.

 

HPS:n kausi alkaa 13.4 vierasottelulla Vaasassa. Silloin vastassa VIFK.