Afri-Cola ennakko: HPS - Åland United | Hallitsevat mestarit vieraana

30.7.2021

Kuva: Kalevi Hämäläinen

HPS - Åland United lauantaina 31.7. klo 14.00
Liput kotiotteluihin myy Tiketti
Kansallisen liigan otteluita voit seurata myös Ruudusta

HPS kohtaa lauantaina kotikentällä Oulunkylässä sarjakakkosen Åland Unitedin. Kovakuntoinen ÅU seilaa Helsinkiin kovassa iskussa ja pisteputkessa, sillä edellisen kerran saarelaiset ovat jääneet pisteittä kesäkuussa FC Honkaa vastaan. HPS puolestaan metsästää edelleen kesätauon jälkeistä ensimmäistä voittoa.

Kolme pistettä on kovan työn ja nappionnistumisen takana. Edellisessä kohtaamisessa Maarianhaminassa ÅU ei jättänyt mitään arvailujen varaan, vaan otti selkeän 5-1-voiton HPS:sta. Vihreät kuitenkin osoittivat, että myös maalinteko on mahdollista hallitsevia mestareita vastaan, kun Dolma Gurung viimeisteli tuolloin HPS:n lohtumaalin.

Åland United haluaa toistaa selvän voiton HPS:aa vastaan. Mestaruustaistossa KuPS on ottanut jo seitsemän pisteen mittaisen kaulan sarjakakkoseen, joten pistemenetyksiin ei ole vierailla varaa. Myös TiPS hengittää jo saarelaisten niskaan tasapisteissä ÅU:n kanssa ottelun vähemmän pelanneena, vaikka Åland United ottikin viime kierroksella niskalenkin 3-2-voitolla vantaalaisista.

Sarjataulukon toisessa päässä myös HPS kaipaa kipeästi pisteitä. Tiistaina kärsitty kirvelevä 1-0-tappio Ilvestä vastaan sysäsi HPS:n yhdeksännelle sijalle. Erot taulukon häntäpäässä ovat kuitenkin marginaalisen pienet, sillä HPS on samanaikaisesti kolmen pisteen eli yhden voiton päässä kuudennesta sijasta, joka oikeuttaisi ylemmän loppusarjan paikkaan.

Åland United on mättänyt maaleja 14 ottelussa komeat 40 kertaa. Joukkueen itseoikeutettu syömähammas on ollut hyökkääjä Cassandra Korhonen, joka mättänyt maali per peli -tahtiin 14 maalia kauden aikana ja taistelee maalipörssin voitosta KuPS:n Gentjana Rochin kanssa. Korhosen lisäksi vaaraa luo oivallista kautta pelaava Monica Hagström, joka on kerännyt nimiinsä kolme maalia ja yhtä monta maalisyöttöä. Viimeistelytaitoa saarelaisilta toki löytyy laajalta rintamalta, ja huomionarvoisesti myös helmaritoppari Anna Westerlund on sarjan maalintekijöiden top 15 -listalla viidellä osumallaan.

Päävalmentaja Toni Anttila: "

Ilves-ottelun lopputulokseen pettynyt päävalmentaja Toni Anttila oli tappiosta huolimatta kohtalaisen tyytyväinen etenkin toisen puoliajan esitykseen. Esitykset ovat olleet koko kauden ajan nousujohteisia ja HPS on nykyään täysin eri joukkue kuin kevään ensimmäisissä peleissä.

- Onnistuimme pallollisesti niissä asioissa, missä halusimmekin. Se ei sillä kertaa riittänyt voittoon, mutta toinen puoliaika oli meiltä hyvä. Vaikka tappio tulikin, voimme olla tyytyväisiä siihen, miten meidän pelimme on kauden aikana kehittynyt, Anttila sanoo.

Anttila uskoo kotijoukkueen mahdollisuuksiin kiistatonta ennakkosuosikkia Åland Unitedia vastaan.

- Ålandilla on laadukkaita pelaajia jokaisella kentän osa-alueella. Uskon silti, että meillä on mahdollisuudet ottaa pisteitä, ja pystymme omalla hyvällä pelillämme tekemään homman vaikeaksi Ålandille.

- Heillä on muutamia yksilöitä, jotka ovat omalla pelipaikallaan liigan parhaita. Nyt lähdemme siitä, että yritämme saada kontrolloitua noita pelaajia ja estettyä heidän vahvuuksien käyttäminen.

Ratkaisun avaimet

HPS ei ole onnistunut maalinteossa edellisessä kahdessa ottelussa. Ilvestä vastaan Piipa Kämppi sai kertaalleen pallon maaliin Hanna Onufriewin ja Emilia Ukkosen esityöstä, mutta paitsioliputus pelasti tupsukorvat. Lupaavia hyökkäyksiä saatiin aikaan niin Ilvestä kuin FC Honkaakin vastaan, mutta viimeiset ratkaisut kaipaavat lisää tarkkuutta ja paitsiosta on pysyttävä poissa.

Åland United poikkeaa muista kärkijoukkueista siinä, että se ei kaipaa pallonhallintaa itselleen, vaan kyttää ennemminkin nopeiden hyökkäyksien mahdollisuutta. HPS:n on oltava valmiina vastaanottamaan linjoja puhkovia syöttöjä syvältä omalta alueelta ja selustaan heitettyjä pitkiä avauksia.

- Åland pystyy myös puolustamaan ja ottamaan vastaan hyökkäyksiä keskikorkeassa blokissa. He pyrkivät usein prässillään pallonriistoihin ja nopeisiin tilanteenvaihtoihin. Meidän on oltava hereillä sen kanssa, että heidän toppareiltaan pallo saattaa viuhahtaa parissa sekunnissa meidän linjan taakse heidän nopeille hyökkääjilleen. Pitkät pallolliset hyökkäykset ovat heiltä hieman harvinaisempia, Anttila sanoo.

Poissaolot

Edelliskierroksella Ilvestä vastaan itseään loukannut Helmi Halomo ei ole toipunut vielä pelikuntoon. Lisäksi Tuuli Siponen on loukkaantumisen takia sivussa Åland Unitedia vastaan.