Afri-Cola otteluraportti: HPS 1-2 Åland United | Niukka tappio Ogelissa: "Olisimme ansainneet enemmän"

31.7.2021

Åland United vei tiukan taistelun päätteeksi pisteet 1-2-tuloksella.

Åland United odotetusti otti hallinnan ensiminuuteilla. HPS piti kuitenkin linjat tiiviinä eikä vierasjoukkue päässyt parhaimmille paikoille, vaan joutui yrittämään kauempaa. Kuudennella minuutilla HPS pääsi väläyttämään vaarallisia vastahyökkäyksiä, kun oikean laidan akseli Helmi Vapola-Hanna Onufriew-Emilia Ukkonen pelasivat näppärällä yhteispelillä ÅU:n prässin ohi. Saarelaisten tiivis puolustuslinja ei kuitenkaan sallinut HPS:lle vetopaikkaa lähietäisyydeltä ja tilanne kuivui kasaan.

ÅU prässäsi ahnaasti korkealta, mutta ensimmäisen prässin ohitettua HPS:lle avautui enemmän tilaa hallita palloa. Vaarallisimman näköiset tilanteet syntyivätkin vieraiden nopeista hyökkäyksistä välittömästi riiston jälkeen ja vasemmalla laidalla kiitäneet Dana Leskinen ja Cassandra Korhonen aiheuttivat HPS-puolustukselle päänvaivaa.

Kotiyleisön riemuksi HPS siirtyi 17. minuutilla johtoon Onufriewin maalilla. Åland Unitedin puolustuksella oli pieniä kommunikaatio-ongelmia Ella Pesosen lähettäessä pitkän pallon linjan taakse. ÅU-toppari Anna Westerlund ja maalivahti Christina Dineson joutuivat turvautumaan kukkupalloon kohti omaa kulmalippua, josta Pille Raadik kävi noutamassa pallon. Raadikin poikittaissyöttö kuitenkin epäonnistui karmaisevasti ja Onufriew pääsi tälläämään suoraan harhasyötöstä pallon vastustamattomasti vasempaan alakulmaan.

35. minuutilla ÅU aiheutti sydämentykytyksiä, kun Leskinen haastoi terävästi oikealla laidalla. Leskinen sai aikaan laadukkaan keskityksen takatolpalle, jonne Korhonen oli unohtunut täysin vapaaksi. Korhonen ei HPS:n onneksi kuitenkin saanut ohjattua pienestä kulmasta palloa maaliin.

ÅU jatkoi puoliajan pään hakkaamista HPS-puolustusseinään, mutta keskustassa ei ollut hyökkääjillä tilaa, joten vieraat joutuivat turvautumaan keskityspalloihin. Nekään eivät tuottaneet tulosta ÅU:lle ja HPS sai pidettyä ottelun hyppysissään. Ennen taukoa enempää maaleja ei syntynyt, joten HPS pääsi toiselle puoliskolle 1-0-johdossa.

Toisella puoliskolla ÅU jatkoi pitkien pallojen läiskimistä. Avaukset eivät kuitenkaan löytäneet tietään HPS:n selustaan, vaan puolustuslinja oli hyvin hereillä vastaanottamassa stokemaisia avauspotkuja. Sen sijaan keskityspallot tuottivat tulosta saarelaisille 55. minuutilla Anni Miettusen tarjoilusta, joka tavoitti Korhosen maalin edustalla. Korhosen ensimmäinen tökkäisy pysähtyi maalivahti Jessica Kiviahoon, mutta torjunta pomppi epäonnisesti takaisin Korhosen jalkoihin, joka pääsi toisella yrityksellä tasoittamaan pelin 1-1:een.

Vaaralliset hyökkäykset saivat tasoituksen jälkeen jatkoa. Eerika Hämäläiseltä riistettiin pallo keskialueella hieman kyseenalaisin ottein, mutta tuomarin pilli ei soinut tilanteessa. Leskinen haki kaukolaukausta, joka leijaili ikävästi kohti maalia. Kiviaho sai tyrkättyä pallon ylärimaan, mutta pallo jäi vaarallisesti pomppimaan maalin eteen. Kiviaho ja puolustajat saivat kuitenkin pelastettua tilanteen.

Edellistä tilannetta seurannut kulmapotku aiheutti jälleen loistavan maalipaikan vieraille. Pallo pomppi pelaajalta toiselle kuin parhaassakin flipperissä, mutta onni oli jälleen HPS:n puolella ja lopulta Onufriew sai purettua pallon väljemmille vesille.

Pitkän painostuksen jälkeen ÅU sai johtomaalinsa 80. minuutilla. Sanni Ojanen lähetti korkean pallon boksiin puolesta kentästä. Hämäläinen ei ylettänyt katkaisemaan syöttöä ja Sarah Troccoli pääsi puskemaan pilkun tienoilta näyttävästi pallon alakulmaan.

Viimeisen kymmenminuuttisen ajan ÅU keskittyi pelaamaan sekunteja pois kellosta ja jatkamaan keskityspallojen läiskimistä maalille. HPS sai muutamia lupaavia hyökkäyksiä, muttei pystynyt päättämään niitä laukauksiin kunnon maalipaikoilta. Loppuvihellyksen jälkeen Åland United vei pisteet mukanaan 1-2-lopputuloksella.

- Loistava taistelu tänään meidän jengiltä. Annettiin kaikkemme kentällä ja pelasimme muutenkin hyvän pelin. Laitoimme hallitsevan suomenmestarin ahtaalle ja saimme luotua maalipaikkoja. Olen todella ylpeä meidän peliesityksestämme, mutta samaan aikaan myös pettynyt tuloksesta, päävalmentaja Toni Anttila kommentoi ottelun jälkeen.

- Harmi, että maalit ratkaisee. Olisimme ansainneet enemmän. Olen ylpeä koko jengistä. Pelasimme loppuun asti, hitsi, ettemme saaneet aikaan tasoitusmaalia. Silti ylpeä saa olla, sanoo Jessica Kiviaho, joka valittiin joukkueen kesken ottelun parhaaksi pelaajaksi.

- Jos jatkamme tällä pelillä, Ilveksellä ei ole mitään palaa meitä vastaan, Kiviaho jatkaa tulevaa Ilves-koitosta silmällä pitäen.

Kuva: Matias Lahtinen