Afri-Cola-otteluraportti: HPS 3-2 JyPK | Liigakausi pakettiin voitolla

9.10.2021

HPS sai otteluun unelma-alun, kun maalihanat aukesivat jo toisella peliminuutilla. Helmi Halomo haastoi vasemmalta laidalta itsensä läpi ja tarjoili matalan syötön maalin edustalla odottaneelle Ella Andbergille. Andberg tykitti lähietäisyydeltä uransa ensimmäisellä liigamaalilla HPS:n 1-0-johtoon.

JyPK sai tuhannen taalan paikan tasoittaa ottelu 12. minuutilla. Julia Haikonen syötti pallon alaspäin kohti omaa maalia ja Emilia Tuomelaa. Tuomelan ensimmäinen kosketus petti ja Henni Rinkinen pääsi riistämään pallon tyhjän maalin edessä. Rinkinen kuitenkin sutaisi lähietäisyydeltä pallon ohi maalin ja HPS pelastui takaiskulta onnenkantamoisella.

Alun sykäyttävien hetkien jälkeen pelin käsikirjoitus alkoi hiljalleen muodostua. HPS selvästi halusi pitää palloa kontrollissa ja hallita peliä, kun taas JyPK haki tilanteita pitkillä avauksilla kohti laidoilla viilettäneitä Riikka Liljaa ja Alma Forsténia. Muutamia yksittäisiä JyPK:n pistohyökkäyksiä lukuun ottamatta HPS kuitenkin näytti alati vaarallisemmalta joukkueelta.

Avauspuoliajan loppuun HPS pääsi vielä tuplaamaan johtonsa pukukoppimaalilla. HPS sai hyvästä paikasta vapaapotkun juuri ennen taukovihellystä ja Haikonen asteli pallon taakse. Haikosen kova matala laukaus yllätti vieraiden maalivahdin Fanny Söderströmin, jonka jalkojen välistä pallo livahti helpohkosti sisään. Kaikki kuitenkin lasketaan ja Haikonen pääsi tuulettamaan kauden toista vaparimaaliaan samalla, kun tuomari käskytti joukkueet tauolle.

Toiselle jaksolle JyPK lähti jahtaamaan kahden maalin takaa. Vieraat saivatkin kavennettua pelin 2-1:een, kun toista puoliaikaa oli pelattu 10 minuuttia. Veera Lamberg pääsi laukomaan boksin sisältä, mutta pallo otti kimmokkeen eteen hypänneen Helmi Vapolan jalasta. Pallo pomppi onnekkaasti Pauliina Piriselle, joka pääsi kuin varkain sijoittamaan avopaikasta alakulmaan ohi Tuomelan.

Andberg pääsi yrittämään illan toista osumaansa hieman ennen 70 minuutin täyttymistä. Halomo vapautti Andbergin yksin läpi oikealta kaistalta, mutta sijoitus meni niukasti ohi takakulmasta. Heti seuraavasta tilanteesta puolestaan JyPK pääsi lähelle tasoitusta, kun Forstén pääsi laukomaan boksin reunalta. Laitapakkina toisella puoliajalla kipittänyt Piipa Kämppi ehti kuitenkin pienellä tuurilla saamaan päänsä vedon tielle.

Vartti ennen pelin päättymistä HPS sinetöi lähestyvää voittoaan. Vihreät rakentelivat Heinosen kautta näppärästi Anna Eld-Kopytovin oikealta laidalta läpi, josta hän tarjoili maalin eteen Emilia Ukkoselle, jolla oli helppo työ asetella peliväline verkkoon. Sekä Eld-Kopytov että Ukkonen ehtivät kirmata kentälle vaihtopenkiltä vain minuuttia aiemmin, joten voidaan puhua todellisesta supersubista.

Peli ei kuitenkaan ollut vielä pelattu ja JyPK näytti, ettei se aio luovuttaa suosiolla. Pari minuuttia ennen täyttä aikaa vasemmalta laidalta lähtenyt keskitys löysi tiensä Emmi Lahtelan jalkaan, joka toi vieraat jälleen maalin päähän.

Viimeiset hetket HPS oli jopa lähempänä 4-2-maalia kuin JyPK tasoitusta. Maalinnälkäinen Ukkonen pääsi pariinkin otteeseen yrittämään toista maaliaan. Lisäosumia ei loppuhetkillä kuitenkaan enää nähty ja näin HPS päätti kautensa voittoon 3-2-lukemin.

Kausi oli luonnollisesti mukava lopettaa täyteen pistepottiin, mutta kehityskohtiakin löytyi edelleen.

- Aloitettiin peli tosi hyvin. Läpi ottelun meidän hyökkäyksen rakenne oli melko hyvä, ekalla jaksolla meillä olisi ollut mahdollisuudet päästä useammin maalipaikoille, mutta murtautumisvaiheessa tehtiin vähän hätäisiä valintoja. Sitä kautta JyPK pääsi purkamaan meidän maalipaikan luomiset, päävalmentaja Toni Anttila kommentoi.

- Tokalla jaksolla muutimme hyökkäyssuunnitelmaa ja lähdimme pelaamaan suoraviivaisemmin saadaksemme uhkaa JyPK:n alimpaan linjaan. Mielestäni onnistuimme ajoittain siinä tosi hyvin ja pystyimme hallitsemaan peliä. JyPK pääsi tekemään pari maalia, ne oli vähän turhia virheitä meiltä. Lopussakin oltaisiin voitu ratkaista peli, mutta johtoasemassa pelaaminen vaatii meiltä hieman enemmän kärsivällisyyttä ja fiksumpaa pelaamista. Siihen täytyy keskittyä.

Loppujen lopuksi HPS sai 24 ottelusta yhtä monta pistettä. Pistesaldo oli jopa yli odotusten, mutta se ei silti riittänyt suoraan säilymiseen, mikä on ollut kauden tavoite.

- Kokonaisuudessaan liigakausi oli hyvä. Saimme todella paljon pisteitä ja onnistuimme melkein välttämään karsinnan. Olemme tyytyväisiä kauteen, mutta heti maanantaina alamme keskittymään karsintaan NJS:aa vastaan. Olen ihan varma, että HPS pelaa Kansallistaa liigaa myös kaudella 2022. 

Kuva: Kalevi Hämäläinen