Ennakko: FC Honka - HPS | Suuret panokset pelissä Tapiolassa

12.8.2022

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Kansallisen liigan runkosarjan lähestyessä loppuaan HPS kohtaa Espoon Tapiolassa FC Hongan.

Lähtökohdat otteluun ovat kutkuttavat. HPS on sarjataulukossa kuudennella, viimeisellä Mestaruussarjaan oikeuttavalla sijalla, kun FC Honka on pykälän alempana kaksi pistettä jäljessä. FC Hongalla tosin on yksi ottelu enemmän pelattuna, joten se on kotikentällään pakkovoiton edessä, mikäli se mielii vielä kuuden parhaan joukkoon kauden päätteeksi.

Ottelun tulos voikin kauden päätteeksi muodostua ratkaisevaksi, sillä voitolla FC Honka voisi lykätä ainakin hetkellisesti Hopsin yläloppusarjan ulkopuolelle, ja luoda paineen Helsingin suuntaan. Vastaavasti vierasvoitolla HPS pudottaisi FC Hongan takuuvarmasti ulos Mestaruussarjasta. Kliseisesti voisikin puhua kuuden pisteen ottelusta, jossa panokset ovat suuret.

HPS:n ja FC Hongan taistot ovat kerta toisensa jälkeen olleet jännittäviä ja tasaväkisiä. Kolmesta aiemmasta liigakohtaamisesta pisteet ovat joka kerta jääneet kotijoukkueelle, mutta voittavan osapuolen on täytynyt toistuvasti tehdä täysi työ pistepotin eteen.

Joukkueiden kohdatessa keväällä HPS oli Paloheinässä voitokas 1-0-lukemin Helmi Halomon maalilla värikkäiden vaiheiden jälkeen. Tasaisesta väännöstä ei puuttunut dramatiikkaa, kun espoolaisille tarjottiin tasoitusmahdollisuuksia vielä viime hetkien rangaistuspotkulla ja kulmapotkuhässäkällä, mutta Hopsin nolla piti loppuun asti.

Otteluohjelma on tarjonnut HPS:lle viime kierrosten aikana haasteita, sillä vastassa on ollut kaikki sarjan top 4 -joukkueet peräjälkeen. Åland Unitedia vastaan Ahvenanmaalla HPS pelasi hyvän avausjakson, mutta joutui kuitenkin taipumaan 3-1-tuloksella ensimmäisen puoliajan tapahtumatäyteisen viimeisen vartin maaleilla. Iso voitto tarttui HofS Areenalla PK-35 Vantaata vastaan, kun HPS taisteli loistavan puolustusselviytymisen jälkeen 1-0-voiton Aino Lehtisen puskumaalilla. Puolustusharjoitus jatkui viikkoa myöhemmin kotona KuPS:aa vastaan, mutta liigakärki ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan iski avausosuman jo 5. minuutilla ja lasketteli lopulta selkeään 0-4-voittoon.

FC Honka on kesän EM-kisatauon jälkeisestä kolmesta ottelusta kasvattanut pistepottiaan kuudella pisteellä. Espoolaiset ovat saaneet kurottua kaulaa Hopsiin voittamalla ottelunsa sarjan häntäpään NJS:aa ja ONS:a vastaan. Voittojen välissä FC Honka kärsi tappion Espoossa HJK:ta vastaan 0-1-tuloksella.

Keltamustapaitaisten leirissä maalintekovastuu on jakautunut tasaisesti useamman pelaajan kesken. FC Honka on onnistunut heiluttamaan verkkoa 19 kertaa kauden aikana, mutta joukkueen parhaalla maalintekijällä, Milla Punsarilla, on kasassa verrattain vaatimaton kolmen maalin lukema. Kuitenkin jopa 12 eri pelaajaa on onnistunut FC Hongalle maalinteossa tällä kaudella, joten yhden pelaajan varassa espoolaiset eivät totisesti ole olleet.

HPS:n maalinteko-osastolla puolestaan kovinta tahtia on pitänyt yllä Oona Jääskeläinen seitsemällä osumallaan. Toisena maalipyssynä verkkoa on venyttänyt kapteeni Lehtinen (neljä maalia), mutta heidän takanaan maalimäärät jakautuvat tasaisemmin kolmen kahden maalin ja kolmen yhden maalin pelaajan kesken.

"Pitää voittaa ne, jotka tulee eteen"

Päävalmentaja Mari Savolainen odottaa jälleen kerran tasaista taistelua FC Honkaa vastaan. Vaikka pelistä voidaan puhua suurten panosten matsina, Savolaisen mukaan joukkue ei ota siitä sen suurempia paineita.

- Honka on parantanut reippaasti pelaamistaan. Tulee varmasti tiukka ja hyvä peli. On koko sarjan kannalta hienoa, että tästä pelistä puhutaan ja siihen luodaan hypeä, mutta ei se meidän omaan valmistautumiseemme vaikuta erityisesti. Lähdemme liikkeelle siitä, että pitää voittaa ne vastustajat, jotka tulee eteen. Jos hoidamme oman hommamme, meidän ei tarvitsee välittää muista, Savolainen toteaa.

Vaativan rupeaman jälkeen Savolainen odottaa, että Tapiolassa nähdään hyökkäävämpi ja pallollisesti parempi HPS.

- Otteluohjelma on sillä tavalla ollut meidän kannalta haastava, että kohtasimme peräkkäin sarjan neljä kovinta joukkuetta. Silti pystyimme ottamaan kolme pistettä niistä. Niissä peleissä jouduimme keskittymään hieman eri asioihin, mutta nyt Honkaa vastaan pallollisen pelaamisemme on oltava parempaa.

- Erikoistilanteisiin on keskitytty treeneissä koko kauden ajan ja se näkyy. Harjoittelu on alkanut tuottaa tulosta. Emme ole päästäneet maaliakaan edellisestä noin 80:sta vastustajan erikoistilanteesta, siihen voi olla vain tyytyväinen.


FC Honka - HPS
lauantaina 13.8. klo 17.00
Kansallisen Liigan ottelut suorana Ruudusta