Ennakko: HPS - NJS | Toinen kausi liigassa alkaa

25.3.2022

Kuva: Kalevi Hämäläinen

HPS kohtaa Kansallisen liigan avauskierroksella Nurmijärven Jalkapalloseuran lauantaina 26. maaliskuuta.

Pitkä talven mittainen harjoituskausi on lusittu ja Kansallinen liiga palaa jälleen viikonloppuna takaisin ohjelmistoon. HPS on pre-seasonin aikana tehnyt lujasti töitä valmistautuessaan toiseen kauteensa pääsarjatasolla. Vastaan liiga-avauksessa asettuu Tikkurilan Palloseuran paikan kabinetissa perinyt NJS.

Muutoksia pelaajistoon on tullut jonkin verran viime kaudesta. Syksyn Hopsissa lainalla viettänyt Ella Pesonen siirtyi pysyvästi HJK:sta vihreään paitaan. HPS:n oma kasvatti Neela Antikainen teki paluun Pohjois-Helsinkiin HJK:n T18-joukkueesta ja samalla ovenavauksella saapui myös nuori puolustaja Aura Nyholm. HFA Märskystä naarattiin kolmikko Kukka Kiviniemi, Aada Nurmi ja Oona Jääskeläinen. Toisen paikallisvastustaja PK-35:n riveissä HJK:sta lainalla viime kauden lopussa pelannut Josefina Ndombele siirtyi hyökkäysvahvuuteen. Liigapaikkansa menettäneen TiPS:n raunioista löydettiin puolustaja Suvihelmi Oksanen. Pisimmän matkan uudelle kotikentälle teki Elisa Lemettinen, joka saapui Kuopiosta hallitsevan suomenmestarin KuPS:n riveistä.

Ovi on talven aikana käynyt myös toiseen suuntaan. Puolustuspään vahvuudesta poistuivat Erika Story, Alisa Hokkanen sekä Ada Torala, joista jälkimmäisimmän pelit jatkuvat Ykkösessä PK Keski-Uusimaan väreissä. Ylemmiltä kolmanneksilta poistuivat keskikenttäpelaaja Alina Kosunen ja hyökkääjä Emilia Ukkonen. Lisäksi Anna Eld-Kopytov ja Mette Barck laittoivat toistaiseksi futishommat tauolle perheenlisäystä odottaessaan. Pitkäaikainen maalivahti Ida-Sofia Helppikangas päätti peliuransa ja hyppäsi HPS:n valmennusrinkiin.

HPS taisteli syksyllä karsinnassa liigapaikasta juuri Ykkösessä toiseksi sijoittuneen NJS:n kanssa. Tuolloin liigapaikka varmistui kahdella puhtaalla 2-0-voitolla, mutta NJS sai lopulta pienen mutkan kautta myös mahdollisuutensa pääsarjassa. Palokärjet kohdattiin kertaalleen tammikuussa harjoitusottelussa, jolloin HPS oli selvästi vahvempi maalein 4-0.

Nousijajoukkue on lähinnä vahvistunut viime syksyyn verrattuna. NJS ei ole menettänyt ringistään avainpelaajia, mutta uusia tulijoita on löytynyt talven aikana. Etenkin PK-35 Vantaalta saapunut Laura Kölhi on mielenkiintoinen vahvistus Nurmijärvelle ja laituri tuo joukkueeseen 75 ottelun verran tärkeää kokemusta pääsarjatasolta. Muista liigajoukkueista NJS sai houkuteltua riveihinsä PK-35:stä siirtyneen Rosa Wikströmin, jo aiemmin HJK:sta lainalla NJS:aa edustaneen Linda Räisäsen sekä TiPS:ssa joukkueen ympäriltään menettäneen Pinja Eklundin. Muita uusia palokärkiä ovat Venla Haikala (Kuusysi) ja Anniina Jurvanen (HyPS).

NJS lähtee samankaltaisista lähtökohdista kuin HPS vuosi takaperin. Joukkue on uuden haasteen edessä ja näyttöhaluja löytyy takuuvarmasti sen valmistautuessa liigadebyyttiinsä. Nurmijärvellä on paljon työtä tehtävänään, kun se lähtee haastamaan liigajoukkueita, mutta NJS:n ringistä löytyy tukuttain nuoria ja nälkäisiä pelaajia, jotka haluavat osoittaa kuuluvansa korkeimmalle sarjatasolle.

HPS:n talvi on ollut selkästi ehjempi kuin vuosi sitten ja nyt joukkueessa tiedetään, mikä vaatimustaso liigassa on. Viimeisissä valmistavissa harjoitusotteluissa kaatuivat niin Viron mestari FC Flora (2-1) kuin viime kaudella harmaita hiuksia aiheuttanut Ilves (0-1). Kenraaliharjoituksessa pelattiin maaliton tasapeli FC Hongan kanssa. Vihreät jääkärit on huomattavasti valmiimpi joukkue tänä vuonna taistelemaan korkeammista sarjasijoituksista ja kotiavauksessa NJS:aa vastaan vain voitto riittää.

"Jokainen meistä haluaa yläloppusarjaan"

Päävalmentajaksi viime kauden päätteeksi hypännyt Mari Savolainen on talven mittaan kehunut joukkueen työmoraalia harjoituskauden aikana. Uudet pelaajat ovat päässeet hyvin sinuiksi uuden ympäristön kanssa ja pahemmilta loukkaantumisilta on vältytty. Hän kertoo joukkueen olevan valmis tosipeleihin.

- Fiilis joukkueessa on hyvä. Minulla on todella luottavainen olo huomisesta kauden avauksesta, Savolainen sanoo.

HPS TV:n kausiennakossa joukkueen maalivahti ja kapteenistoon kuuluva Jessica Kiviaho kertoo harjoituskauden sujuneen vuodentakaista paremmin. Odotuksia ja standardeja on nostettu ja tänä vuonna pelaajien keskuudessa tavoitteeksi on asetettu mestaruussarjassa (ent. yläloppusarja) pelaaminen kauden päätteeksi.

- Se on fakta, että se (harjoituskausi) on sujunut paremmin kuin viime kaudella. Viime kaudella meidän jengillämme oli omia haasteita, mutta nyt olemme päästäneet vähemmän maaleja ja tehneet niitä enemmän. Molemmissa päissä olemme olleet parempia, Kiviaho sanoo.

- Ainakin säilytään sarjassa ja parannetaan viime kauden sijoitusta, mutta kyllähän jokainen meistä haluaa yläloppusarjaan.


NJS - HPS, lauantaina 26.3. klo 17.00
Matsiliput ja kausikortit myy Tiketti.
Kansallista liigaa voit seurata myös Ruudusta.

Hanki kausari 2022 kuvaa klikkaamalla.