Ennakko: JyPK - HPS | Toinen vierailu Jyväskylään

10.9.2021

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Kansallisessa liigassa sijoille 7-10 sijoittuneet joukkueet pelaavat alaloppusarjassa keskenään kaksinkertaisen sarjan, jonka päätteeksi viimeiseksi jäänyt putoaa suoraan Ykköseen ja toiseksi viimeiseksi jäänyt karsii liigapaikasta Ykkösen toiseksi sijoittuneen kanssa.

Loppusarjan toisessa ottelussa HPS vierailee Jyväskylässä, jonka kotikaupungin ylpeys JyPK jäi Hopsille toiseksi runkosarjan molemmissa kohtaamisissa. Keväällä Oulunkylässä Aino Lehtisen ja Emilia Ukkosen maalit olivat tarpeeksi tuodakseen kolme pistettä 2-1-tuloksella. Edellisestä vierailusta Jyväskylään on vierähtänyt vain pari viikkoa ja tuolloin voitto irtosi 0-2 Helmi Halomon ja jälleen Lehtisen maaleilla.

Sekasortoisen kauden aikana JyPK:n ilon hetket ja tuuri ovat olleet harvassa. Se ei ole vieläkään onnistunut ottamaan pistettäkään liigakauden aikana ja 19 ottelun maalisarakekin näyttää surullista lukemaa 9-57. Loppukauden jyväskyläläiset pelaavat lähinnä ylpeydestään, vaikka sarjapaikan säilyttämiseen pelaamalla on vielä teoreettiset mahdollisuudet. Se tosin vaatisi JyPK:lta kaikkien viimeisten pelien voittamista hyvällä maalierolla ja HPS:n tappioita jäljellä olevista otteluista. HPS:lla on siis mahdollisuus laittaa viimeinen naula JyPK:n putoamisarkkuun tasapelituloksellakin.

Hyvän esityksen ja 1-1-HJK-tasapelin jälkeen HPS kärsi viime kierroksella tappion Ilvekselle maalein 1-4. Vihreät sortuivat jälleen lepsuiluun ottelun alkuhetkillä ja Ilves pääsi nopeasti 2-0-karkumatkalle. HPS kampesi maalin päähän ja kävi useaan otteeseen lähellä tasoitusta, mutta vain tamperelaiset onnistuivat maalinteossa toisella puoliajalla. Tylyt lukemat eivät kertoneet koko totuutta matsista, sillä etenkin toisen jakson alussa HPS on selkeästi aktiivisempi ja parempi joukkue kentällä. Tulosurheilussa kuitenkin maalit ratkaisevat.

Tappio edellisestä ottelusta oli kolaus HPS:n haaveille pakenemisesta karsijan paikalta. Ilves ja PK-35 saivat kasvatettua kaulaa kuuden pisteen mittaiseksi, mutta kaikki on edelleen omissa käsissä. Edellä mainituista ainakin toinen tulee menettämään pisteitä viikonloppuna, joten HPS:lla on mahdollisuus nousta takaisin hengittämään niskaan. Se vaatii kuitenkin täyttä pistepottia Jyväskylästä lauantaina, joten panokset ovat vierailijoille isot, vaikka JyPK voikin paineetta kruisailla loppukauden.

Suurempia muutoksia ennakkoasetelmiin HPS:n ja JyPK:n kohtaamiseen ei ole tullut parin viikon takaisen edellisen pelin jälkeen. HPS lähtee ennakkosuosikkina hakemaan elintärkeitä pisteitä, kun kotijoukkue yrittää kaapia avauspisteitä. Viime kerralla kumpikaan ei pystynyt Harjun stadionin sateisessa illassa parhaimpaansa, ja tänäkin lauantaina ennusteet enteilevät märkiä olosuhteita matsiin.

Päävalmentaja Toni Anttila: "Haluamme olla kuskin paikalla"

Päävalmentaja Toni Anttila lähtee otteluun tavalleen tunnollisena luottavaisena siitä, että HPS pystyy ottamaan kolme pistettä Jyväskylästä. JyPK:a vastaan hän haluaa korostaa pallonhallintaa.

- Kaikki loput matsit ovat tietysti tärkeitä matseja. Mielestäni meillä on hyvä viikko takana ja olemme luottavaisia, että pystymme huomenna hallitsemaan peliä ja pitämään palloa. Pääpaino on siinä, että haluamme olla kuskin paikalla ja iskemään maalit kontrollin kautta, Anttila sanoo.

- JyPK tulee varmasti jälleen olemaan vaikea vastustaja kotikentällään. He haluavat avata pistetilinsä mahdollisimman pian ennen kuin kausi loppuu. Luotan kuitenkin täysin, että pystymme tekemään tarvittavat maalit voittaaksemme pelin.

Poissaolot

Pitkä kausi alkaa vaatimaan veroja ja osalla pelaajista on pieniä vammoja. Isompia loukkaantumisia, jotka estäisivät pelaamisen ei kuitenkaan ole.