HPS:n toiminnan arvo yhteiskunnalle yli 7 miljoonaa euroa

12.7.2021

Arvio perustuu Euroopan jalkapalloliitto Uefan SROI-mallinnukseen (Social Return on Investment).

Helsingin Palloseuran toiminnan arvo yhteiskunnalle on 7,1 miljoonaa euroa vuodessa. Arvio perustuu Euroopan jalkapalloliitto Uefan SROI-mallinnukseen (Social Return on Investment). Selvitys on toteutettu 28 Uefan jäsenmaassa vuoden 2020 loppuun mennessä, ja sillä pyritään osoittamaan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

HPS:n tuottama arvo yhteiskunnalle on mitattu vuodelta 2019, jolloin seurassa jalkapalloharrastajia oli kaikkiaan noin 1 200. Lisäksi toiminnassa oli mukana lähes 200 vapaaehtoistoimijaa eri rooleissa.

Kokonaishyöty koostuu kolmesta eri osa-alueesta. Suoraa taloudellista hyötyä HPS tuottaa 3,1 miljoonaa euroa. Lisäksi se sisältää arvion jalkapalloharrastuksen tuottamista sosiaalisista hyödyistä (1,2 M€) ja terveydellisistä hyödyistä (2,7 M€).

- Meille on mahtavaa pystyä osoittamaan, mitä seurassamme kaikilla tasoilla tehtävä työ konkreettisesti lukuina tarkoittaa. Isoin juttu tässäkin on huomioida kaikki toimijat, jotka mahdollistavat nämä luvut omalla työpanoksellaan yhteisen edun vuoksi. SROI:n avulla pystymme myös entistä selkeämmin osoittamaan HPS:n yhteiskunnallisen arvon kaikille sidosryhmillemme, HPS:n toiminnanjohtaja Pasi Paakki sanoo.

SROI-mallinnuksen mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.