Mari Savolainen naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi kaudelle 2022

30.8.2021

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Viime marraskuussa naisten edustusjoukkueen valmennusrinkiin liittynyt Mari Savolainen on nimetty joukkueen päävalmentajaksi ensi kaudelle. Savolainen perii paikan Toni Anttilalta, joka jättää joukkueen tämän kauden päätteeksi.

Savolaiselta löytyy vankkaa kokemusta muun muassa Palloliiton aluevalmentajana ja U17-tyttöjen maajoukkueen valmentajana ennen kuin hän saapui Anttilan työpariksi HPS:aan. Savolainen kertoo yhteistyön valmentajien kesken sujuneen hyvin, ja että pitkäjänteinen työ tulee jatkumaan liigapaikan vakiinnuttamiseksi.

-  Vuosi on todella lyhyt aika, kun puhutaan ammattimaisen ympäristön rakentamisesta, mutta olemme ottaneet siitä ajasta kaiken irti. Ulkopuolisenakin jos meidän pelejämme on seurannut, se on ollut nähtävissä, miten paljon joukkue ja koko seura on kehittynyt tämän kauden aikana, Savolainen sanoo.

- Otamme tästä vuodesta kaikki hyvät jutut mukaan ja ensi kaudella lisäämme siihen uusia asioita, että saamme otettua taas askeleen eteenpäin. Täytyy muistaa, että menestyksen rakentaminen ei tapahdu yhdessä yössä, hän jatkaa.

HPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajana kaudesta 2019 alkaen toiminut Anttila jatkaa vielä tehtävässään Kansallisen liigan alemman loppusarjan ajan, mutta ensi kautta varten ohjat joukkueesta ottaa Savolainen.

- On upeaa saada pätevä ja jo kykynsä osoittanut valmentaja naisten edustusjoukkuettamme vetämään, HPS:n puheenjohtaja Jarmo Santala sanoo.

- Tämä on hyvin luonnollinen siirtymä ensi kautta ajatellen. Suurkiitos jo nyt Tonille kuluneesta kolmesta vuodesta vastuupestissä ja tervetuloa Marille uusiin haasteisiin.

"Tämä on ollut hieno projekti"

Anttila siirtyy seuran sisällä seuraaviin haasteisiin oltuaan osa naisten edustusjoukkueen valmennusryhmää vuodesta 2016 alkaen. Hän on ollut valmentamassa joukkuetta kolmeen perättäiseen Ykkösen pronssimitaliin, joita seurasi upea liiganousu näytöstyyliin.

- Tämä on ollut hieno projekti naisten edarin kanssa. Kolme vuotta sitten tavoitteena oli saada toimintaympäristö laadukkaammaksi ja ammattimaisemmaksi niin, että pystyisimme nousemaan liigaan ja pärjäämään siellä. Jo viime kaudella olimme ylivoimaisia Ykkösessä ja ansaitsimme liiganousun. Liigassa aloitimme uuden projektin ja nyt olemme luoneet puitteita sille, että jatkossa voimme kehittyä ja jatkaa liigassa pelaamista myös tulevina vuosina, Anttila sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Anttila on ollut osa joukkueen valmennusryhmää jo vuodesta 2016 lähtien. (Kuva: Kalevi Hämäläinen)

Ensimmäinen kausi Kansallisessa liigassa on sujunut HPS:lta odotuksiin nähden mainiosti. Altavastaajana liigakentille siirtyminen ei ole helppo tehtävä, mutta HPS on pystynyt yllättämään kauden aikana muun muassa FC Hongan ja HJK:n ottamalla molempia vastaan voiton. Liigan runkosarjan päätyttyä viime lauantaina HPS on yhdeksännellä sijalla 15 pisteellä.

- Kausi on sillä tavalla ollut haastava, että pidempään liigassa olleilla joukkueilla on ollut ihan erilaiset resurssit kuin meillä. Tietyllä tapaa lähdimme rakentamaan liigataivalta ihan perusasioista ja tiesimme etukäteen, että alku tulee olemaan todella vaikea. Alun kovat ajat piti vain kestää ja luottaa omaan tekemiseen, Anttila sanoo.

- Nyt meillä on runkosarjasta 15 pistettä, mikä on varmasti enemmän kuin kukaan ulkopuolinen osasi meille budjetoida. Mahdollisuuksia olisi ollut vieläkin isompaan pistesaaliiseen, mutta voimme olla tyytyväisiä siihen, miten olemme joukkueena ja koko seurana menneet liigassa eteenpäin kauden aikana.

Suomenmestarin kaatuminen Pakilassa ei unohdu

Huippuhetkiksi viime kausilta Anttila mainitsee luonnollisesti liiganousun, mutta myös 5-1-voiton kotikentällä silloisesta hallitsevasta suomenmestarista PK-35 Vantaasta.

- Se jää aina mieleen, paikalla oli lähes 400 katsojaa kannustamassa meitä. Se oli todella upea ilta.

Sen lisäksi hän nostaa esille pari pelaajaa, jotka ovat viime kausina kehittyneet liigatason pelaajiksi kuljettuaan samaa polkua Ykkösestä lähtien.

- Jessica Kiviaho on ehkä parhaiten onnistunut maalivahti koko liigassa tällä kaudella. Jesu tuli Hopsiin nuorena maalivahtina, joka ei ollut päässyt pelaamaan Ykkösessä juuri ollenkaan, ja nyt hän pelaa liigassa toistuvasti unelmapelejä ja on kenties sarjan paras maalivahti.

- Toinen on Nina Eid, jonka löysimme Kolmosesta Valtin riveistä. Katsoimme, että hänellä olisi potentiaalia HPS:ssa liigapelaajaksi asti, ja nyt Nina on pelannut tosi hyviä pelejä jo ensimmäisellä liigakaudellaan.

Anttila kertoo haluavansa jatkaa valmennusuraansa edelleen HPS:ssa, vaikka projekti naisten edustusjoukkueessa tuleekin päätökseen.

- Keskustelemme paraikaa seuran kanssa siitä, mikä vastuualueeni jatkossa tulee olemaan. Minulla on halua jatkaa HPS:ssa edelleen valmennustehtävissä ja uskon sen olevan molemminpuolinen toive. Meidän pitää siis vielä saattaa loppuun keskustelut tulevasta, mutta nyt keskityn täysillä loppusarjaan ja viimeisiin peleihini naisten edarin kanssa, Anttila toteaa.