Otteluraportti: Åland United 3-1 HPS | Pisteet jäivät saarelle

23.7.2022

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Kansallisen liigan kesätauko sai HPS:n osalta päätöksensä Maarianhaminassa, kun pisteitä oli jälleen jaossa. Kotijoukkue Åland United piti pisteet saarella 3-1-lukemin.

Ottelu lähti käyntiin varsin vauhdikkaasti ja molemmat sai ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana omat hyökkäyksensä ja vertopaikkansa luotua. Tilanteet vaihtuivat kuin tennismatsissa konsanaan ja tapahtumat kenttäpäädyissä peilasivat toisiaan: ensin Julia Haikonen pääsi kokeilemaan oikealla jalallaan boksin reunalta, mutta matala laukaus jäi Elaine Burdettin näppeihin. Seuraavassa tilanteessa Åland United pääsi petaamaan laukaisupaikan niin ikään boksin rajalta Dana Leskiselle, mutta myös Jessica Kiviaho liimasi maalin suulla varmasti.

Vartin paikkeilla Helmi Halomo kolisutti odottamattomasti ylärimaa suoraan kulmapotkusta. Halomon keskitys lähti mielenkiintoisesti pienoisella ulkokierteellä ja Burdett joutui venyttämään käsistään kaiken irti estääkseen maalin syntymisen ja pienen kosketuksen pallo rimaan ottikin.

Parinkympin kohdalla Halomo oli jälleen aiheuttamassa vaaroja. Kevyellä jalalla liikkeellä ollut Hanna Onufriew antoi matalan, voimakkaan keskityksen takatolpalle ja Halomon ei tarvinnut kuin laittaa päätä väliin saadakseen aikaan tulisen puskun, joka kuitenkin Hopsin harmiksi painui metrin-pari ohi maalin.

25. minuutin kohdilla peli keskeytyi toviksi, kun Leskinen loukkasi ilmeisesti nilkkansa kaksintaistelutilanteessa Aura Nyholmin kanssa. Leskistä hoidettiin päätyviivan päällä oman aikansa, kunnes Åland United oli pakotettu tekemään ensimmäinen vaihto. Leskinen poistui lopulta paareilla kentän laidalta pukukopin suojiin.

Samaisessa tilanteessa Åland Unitedin hyväksi tuomittiin rangaistuspotku, vaikka Nyholmin taklaus ensisilmäyksellä näytti osuvan palloon ja tuomarin käsi osoitti kohti kulmalippua. Hoito-operaation aikana tuomio kuitenkin syystä tai toisesta kääntyi rangaistuspotkuksi. Kiviaho torjui ensimmäisen yrityksen pilkulta, mutta paluupalloon ehti vapaasti Sanni Ojanen, joka tuuppasi kotijoukkueen johtoon. Tilanteessa Kiviaho myös loukkasi itseään ja hän joutui vuorostaan hoidettavaksi, mutta pystyi tukevien teippausten tuella jatkamaan.

Kauaa Åland United ei ehtinyt maalia tuuletella, sillä käytännössä seuraavasta hyökkäyksestä HPS kuittasi pelin tasoihin. Eerika Hämäläinen antoi suorastaan maagisen pitkän läpisyötön, joka vapautti Oona Jääskeläisen maalintekopaikkaan. Jääskeläinen sijoitti elegantisti taka-alakulmaan ja viimeisteli kauden seitsemännen osumansa.

Yhtä nopeasti kuin HPS oli pelin kuitannut, Åland United siirtyi jälleen johtoon. Jacqueline Hand unohtui luvattoman vapaaksi takakulmalle kulmapotkun jälkitilanteesta ja keskityspallo löysi tiensä juurikin hänen jalkoihin. Reilun metrin päästä Handilla oli helppo työ tuikata pallo sisään ja tilanteeksi 2-1.

41. minuutilla Åland United kasvatti johtoasemaansa. Margarida Salvado de Souza alusti hienolla yksilösuorituksellaan oikealta laidalta loistopaikan Monica Hagströmille, joka laukoi keskeltä pallon vastustamattomasti maaliin.

Vaikka ensimmäisen jakson aikana HPS pelasi hyvännäköistä futista ja oli suurimman osan ajasta vaarallisempi, tauolle siirryttiin kotijohdossa 3-1-tilanteessa.

Tauon aikana HPS-penkin puolella tultiin tulokseen, ettei avausmaalissa jalkaansa loukannut Kiviaho voi jatkaa ottelua loppuun. Näin ollen toiselle jaksolle veräjänvartijaksi siirtyi Kansallisen liigan debyyttiinsä Rebekka Mäkelä.

Toisen jakson Åland United aloitti selvästi kontrolloidummin ja Hopsilla oli vaikeuksia hyökkäyksiin lähdöissä. Yksinäisenä kärkenä pelannut Jääskeläinen jäi turhan yksin ylöspäin liikuttaessa ja saarelaiset saivat helpohkosti raavittua irtopallot itselleen puolessa kentässä.

Jälkimmäinen jakso kokonaisuudessaan näytti vaikealta Hopsin silmin, joten piristysruisketta lähdettiin hakemaan vaihdoilla. Kentälle vaihdetut Piipa Kämppi, Elisa Lemettinen ja Dolma Gurung toivat sisään juostuaan säpinää tekemiseen. Toisen jakson ensimmäisen vartin aikana HPS ei ollut saanut oikeastaan juuri mitään aikaiseksi, mutta tunnin jälkeen myös valkopaitaiset pääsivät jälleen peliin mukaan.

Vaikka tekemisen taso nousi, maalipaikoille ei edelleenkään päästy. Ottelun loppuhetket muuttuivat lämpimässä heinäkuisessa illassa pallotteluksi ja loppuvihellyksen odotteluksi ja lopulta pisteet jäivät Ahvenanmaalle 3-1-lopputuloksella.

Päävalmentaja Mari Savolainen kehui ottelun jälkeen hyvää vaihetta alussa ja toisen puoliskon puolivälissä, mutta summasi pelin kokonaisuudessaan vaikeaksi.

- Tietenkin tulos harmittaa, hankala peli kokonaisuudessaan. Aloitimme pelin todella hyvin ja Åland oli ajoittain jopa purjeissa muutamia tilanteenvaihtoja lukuun ottamatta. Pilkku sekoitti peliä ja sen jälkeen tehtiin pari tyhmää virhettä, joista vastustaja pääsi iskemään, Savolainen sanoo.

- Toisen jakson alku oli vaikeaa, mutta pystyimme vielä parantamaan uudestaan viimeiset 20 minuuttia. Vaihdot onnistuivat hyvin ja vaihdoimme hyökkäävämpään muodostelmaan, kun koitettiin hakea maaleja. Tällainen jalkapallopeli tällä kertaa, vaikeaa oli.