Otteluraportti: Åland United 3 - 0 HPS | Ei matkamuistoja saarelta

24.9.2022

Kuva: Kalevi Hämäläinen

HPS:n pelasi pallolisesti vakuuttavan ensimmäisen puoliajan, mutta Aada Törrösen hattutempun myötä pisteet jäivät toistamiseen tällä kaudella saarelle.

Heti ottelun alkuvihellyksestä lähtien kotijoukkue Åland United prässäsi kovaa useamman pelaajan voimin, mutta valkoisissa paidoissa pelaava vierasjoukkue onnistui useampaan otteeseen pääsemään hienoilla syöttökombinaatioilla paineen alta pois.

HPS sai ensimmäisen puolittaisen maalipaikkansa ottelun neljännellä minuutilla, kun Oona Jääskeläinen pääsi haastamaan oikealta laidalta ja laukomaan pienestä kulmasta, mutta laukaus ei tuottanut suurempia haasteita kotijoukkueen maalivahdille Elaine Burdettille. HPS pyrki ensimmäisellä puoliajalla pallon saadessaan etenemään nopeasti kohti Åland Unitedin maalia, mutta ensimmäisen kymmenen minuutin aikana vaarallisia maalipaikkoja ei kumpikaan joukkue onnistunut luomaan.

Vierasjoukkue HPS piti hieman korkeampaa intensiteettiä ensimmäisellä puoliajalla, mistä seurasi useasti pallonriistoja ja Ålandin pelaajien rikkeitä. Vihreät Jääkärit olivat selvästi hyvin valmistautuneet tähän otteluun. 20 minuutilla Hopsille aukesi todellinen huipputontti, kun Jääskeläisen loistavasta esityöstä Eerika Hämäläinen pääsi lähietäisyydeltä laukomaan, mutta veto valitettavasti kohdistui suoraan Burdettia päin. Heti perään kotijoukkue sai ensimmäisen puoliajan parhaan maalipaikkansa, kun Katherine Loferski pääsi nousemaan vasemmalta laidalta ja pelaamaan pallon HPS:n boksiin Aada Törröselle, jonka laukaus kotijoukkueen epäonneksi painui yli maalin.

Samainen parivaljakko rakenteli hyvin vastaavanlaisen tilanteen vain minuuttia myöhemmin ja tällä kertaa Törrönen ei epäonnistunut, vaan siirsi tarkalla matalalla laukauksella kotijoukkueen 1-0 johtoon. Valkopaitainen vierasjoukkue ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan heti maalin jälkeen Daniela Tolonen pääsi laukomaan reilusta 20 metristä kohti oikeaa alakulmaa, mutta Burdett torjuu pallon hienosti.

Kotijoukkue sai hieman piristysruisketta maalinsa myötä ja pystyi aktiivisemmin luomaan uhkaa. Erityisesti pallonriistojen jälkeiset vastahyökkäykset aiheuttivat painetta Jessica Kiviahon maalilla.

Reilu minuutti ennen enimmäisen puoliajan loppua Aada Nurmi pääsi kokeilemaan kaukolaukauksella maalintekoa, mutta Burdett jälleen kerran estää vierasjoukkueen aikeet päästä tulostaululle.

Pelillisesti ensimmäinen puoliaika oli kenties parasta Hopsia, mitä Mestaruussarjassa ollaan nähty. Siitäkin huolimatta taukoa lähdettiin viettämään kotijoukkue Åland Unitedin 1-0 johtoasemassa.

Toinen puoliaika alkoi hyvin rikkonaisissa merkeissä eikä ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kumpikaan joukkue saanut luotua edes puolittaisia maalipaikkoja, mutta molemmin puolin rikkeitä vihellettiin useampi.

Törrösellä oli 57 minuutilla hyvä tontti iskeä kotijoukkue kahden maalin karkumatkalle, mutta Kiviaho liimaa pallon varmoin ottein.

Kotijoukkue osoitti ensimmäisenä heräämisen merkkejä toisella puoliajalla ja pystyi rytmittämään hyökkäyspelaamistaan vierasjoukkuetta paremmin. Painostus tuotti tulosta 62 peliminuutilla, kun ensimmäiseltä puoliajalta tuttu kaksikko Loferski & Törrönen tehtailivat Ålandin illan toisen täysosuman ensimmäisen tekiessä esityön, jonka myötä jälkimmäinen pääsi tuplaamaan illan maalimääränsä.

Törrönen kruunasi iltansa 68 minuutilla iskien illan kolmannen täysosumansa komealla kaukolaukauksella. Toinen puoliaika oli valkopaitaiselta vierasjoukkueelta huomattavasti haastavampi ja ensimmäisen puoliajan hyvä pallollinen pelaaminen loisti hieman poissaolollaan.

Kolmannen maalin jälkeen ottelun kuva luonnollisesti hieman passivoitui, eikä kotijoukkue enää hanakasti hakenut lisäosumia, vaan keskittyi enemmän pitämään oman maalinsa puhtaana.

HPS:n toisen puoliajan paras maalipaikka tuli aivan ottelun loppuhetkillä, kun vaihdosta sisään tullut Nina Eid pääsi yrittämään maalintekoa kaukolaukauksella, mutta vakuuttavan ottelun pelannut Burdett torjuu pallon tyylikkäästi maalin yli.

Lisäosumia ei ottelussa enää nähty, joten ottelu päättyi kotijoukkue Åland Unitedin 3-0 voittoon.

"Pitää jatkaa työntekoa"

HPS:n päävalmentaja Mari Savolainen oli tuloksesta huolimatta tyytyväinen omiensa otteisiin.

-Pystyttiin ekan puoliajan aikana tekemään hyviä juttuja ja luomaan maalipaikkoja. Täytyy olla tyytyväinen otteisiimme tänään ja siihen, miten valtavasti joukkue on mennyt pelillisesti eteenpäin.

Savolainen mainitsee erityisesti maalipaikkojen hyödyntämisessä eron sarjan kärkijoukkueisiin.

-Ero mitalistijengeihin laadullisesta näkökulmasta näkyi erityisesti maalipaikoissa. Emme pystyneet ensimmäisellä puoliajalla hyödyntämään omia maalipaikkojamme ja väsähtäessämme vastustaja pääsee iskemään. Erot ovat pieniä yksityiskohtia, jotka kääntävät otteluita.

Savolainen mainitsee myös, että kahdesta viimeisestä otteluissa pitää yhtälailla hakea tulosta.

-Pitää jatkaa työntekoa ja yrittää taistella pisteistä. Haluamme voittaa jokaisessa ottelussa.