Otteluraportti: HPS 0-4 KuPS | Sarjakärki oli tyly vieras

6.8.2022

Kuva: Kalevi Hämäläinen

HPS kärsi kotikentällä tylyn 0-4-tappion sarjakärki KuPS:aa vastaan.

Alkuhetkien ajan HPS painoi ärhäkästi päälle eikä antanut ilmaisia palloja savolaisille vieraille. Niin vain kuitenkin KuPS pääsi hieman yllättäenkin murtautumaan ahtaasta tilasta oikealta laidalta ja pelaamaan pallon keskelle Gentjana Rochille. Rochi kääntyi terävästi boksissa ja iski ensimmäisen maalin valitettavan aikaisin vain viiden minuutin kohdalla.

Muutaman minuutin hyvän alkupöhinän jälkeen ottelun käsikirjoitus alkoi muotoutua selkeäksi: KuPS painoi hyökkäystä toisen perään ja HPS joutui puolustamaan oman boksin edustalla. Vaikeuksia aiheutti myös kuopiolaisten lukuisat kulmapotkut, jotka kaartuivat toinen toistaan vaarallisemmin vitosen viivan tuntumaan. Vieraat rakensivat hyökkäyksiään laitojen kautta uutta tulokasta Jada Talleya ja roolejaan vaihdelleita Rochia ja Lavdije Begollia hyväksikäyttäen.

Vartin kohdalla HPS pääsi ensimmäistä kertaa uhkaamaan KuPS-maalia. Eerika Hämäläinen antoi pitkän avauksen Piipa Kämpille juoksuun oikealle laidalle. Kämppi pääsi jakamaan palloa keskellä odottaneelle Oona Jääskeläiselle, jonka viimeistelyviritelmä jäi puolustuksen lihamuuriin. Kakkospallosta Jääskeläinen sai pedattua Aada Nurmelle vetopaikan boksin rajalta, mutta laukaus karkasi selvästi yli ja ohi.

Puolen tunnin paikkeilla KuPS:lla oli tuhannen taalan paikka kasvattaa johtoa. Maja Göthberg pääsi karkaamaan pitkän avauksen perään Hopsin toppareiden välistä. Maalivahti Emilia Tuomela tuli jopa ylioptimistisesti vastaan ja Göthbergin onnistui ohittaa hänet. KuPS-pelurilla oli tyhjä maali edessään, mutta ratkaisu oli huono ja hän yritti vielä tarjoilla ilmaista maalia keskellä odottaneelle Rochille, vaikka moni muu olisi itsekkäästi laittanut helpot sisään. HPS-kapteeni Aino Lehtinen pääsi katkaisemaan kehnon syötön ja HPS pelastui takaiskulta vaarallisen tilanteen päätteeksi.

Tuore KuPS-hankinta Jada Talley sai avattua maalitilinsä Suomen liigakentillä 35. minuutilla. Keskikentältä lähtenyt syöttö vapautti Talleyn puolustuslinjasta irti ja pienestä pomppupallosta jenkkilaituri nosti pelivälineen yli Tuomelan ja aina verkon perukoille saakka. Talleyn maalin myötä tauolle siirryttiin kymmenisen minuuttia myöhemmin vieraiden 0-2-johdossa.

Toinen puoliaika ei ehtinyt vanheta kuin reilun minuutin verran, kun Rochi jatkoi maalitehtailuaan. Talley sai kuljettaa turhan vapaasti oikeaa laitaa pitkin ja keskittämään matalana Rochille, jolla oli helppo työ jatkaa esityö maaliin asti ja lisätä johtoa 0-3:een.

55. minuutilla Tuomela joutui jälleen venymään parhaimpaansa. Emmi Siren sai oikean jalkansa vapaaksi hyvältä tontilta noin parinkymmenen metrin etäisyydeltä, mutta Tuomela sai ohjattua näyttävällä torjunnalla pallon ohi maalin.

10 minuuttia myöhemmin oli Jääskeläisen vuoro esitellä osaamistaan. Jääskeläinen purjehti näppärällä kikkailulla vasemmalta laidalta läpi ja tarjoili matalaa keskitystä kohti takatolpalle kirmannutta Kämppiä. KuPS-vahti Vera Varis sai kuitenkin päivän ensimmäisellä torjunnallaan sutaistua pallon pois Kämpin juoksulinjalta.

Hieman ennen 80 minuutin täyttymistä Hopsin sähläily omassa päässä kostautui. Lyhyt avaus epäonnistui totaalisesti ja KuPS sai riistettyä pallon haltuunsa boksin reunalla ja vaihdosta kentälle sisään tullut Aino Kröger sai kunnian namutella lähietäisyydeltä lyhyen syöttökuvion päätteeksi lisälukemat tauluun. 0-4 jäi myös lopulliseksi lopputulokseksi, vaikka viimeisen kympin aikana KuPS loikin paikkoja vielä lisäosumiin.

"Ei oltu hereillä"

Kapteeni Aino Lehtinen myönsi ottelun jälkeen KuPS:n paremmuuden. Vierailijat hallitsivat pelitilanteita suurimman osan ottelusta ja puolustuspäässä HPS joutui tekemään täyden päivätyön. Ilmaiseksi pisteet eivät tylyistä lukemista huolimatta kuitenkaan Kuopioon karanneet.

- Molempien jaksojen alussa tuli maalit tosi nopeasti, ei ehkä oltu ihan täysin hereillä. Erikoistilanteet pystyttiin hoitamaan, mutta olihan se tuollainen 90 minuutin puolustusharjoitus. Meilläkin oli omat paikkamme ja lopussa kokeiltiin ottaa vähän korkeammalla prässillä, jolloin tuntui, että ajoittain pystyttiin pakottaa heidätkin heittämään pidempää palloa.

Totutusta poiketen Lehtinen putosi tällä kertaa keskikentältä topparin paikalle. Lehtinen sanoo nauttivansa kovista peleistä hyviä hyökkääjiä vastaan.

- KuPS:aa vastaan on kiva pelata. Tykkään pelata heitä vastaan topparina, kun pääsee painimaan Begollin ja Rochin kanssa, Lehtinen naurahtaa.