Otteluraportti: Sarjajumbo ryösti pisteet Paloheinästä

27.4.2024

Aurinkoinen Pakila Road toivotti vieraat saarilta tervetulleeksi, kun Åland United saapui Paloheinään Kansallisen Liigan kolmannen kierroksen otteluun.

Kotijoukkue oli selvästi niskan päällä ottelun ensimmäisillä minuuteilla ja pystyi jatkuvasti luomaan uhkaa vanhan tutun Jessica Kiviahon vartioimalle maalille. HPS loi useita uhkatilanteita ja maalipaikkoja, mutta viimeistely jätti toivomisen varaa, vaikka xG:tä kertyikin.

Alun painostuksen jälkeen ottelun kuva hieman tasottui, mutta kotijoukkue oli aktiivisempi ja pystyi murtautumaan syöttökombinaatioilla Ålandin maalin edustalle. Laukaukset kuitenkin kilpistyivät yksi toisensa jälkeen Kiviahon hanskoihin tai päätyverkkoon. 

Vain hetki ennen taukoa HPS sai pallon kertaalleen maaliin, kun Helmi Vapolan antaman vapaapotku tavoitti Ria Karjalaisen, joka tyrkkäsi pallon maaliin. Osuma jäi kuitenkin hyväksymättä, kun Kiviaho oli syöksynyt tilanteessa Karjalaisen jalkoihin. Hyökkääjälle nousi tilanteesta myös varoitus. Hämmentävien vaiheiden ja tunnelmien saattelemana taukoa lähdettiin viettämään maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi siitä mihin edellinen jäi: HPS piti palloa ja Åland pyrki iskemään vastaan. Vieraat onnistuivat suunnitelmassaan paremmin. Tunnin kohdalla Riikka Lilja pääsi laukomaan vapaasti boksin rajalta, ja veto painui vasempaan yläkulmaan ohi Rautiaisen. 

HPS ei juuri saanut muutettua pallonhallintaansa maalipaikoiksi, vaikka pystyikin luomaan hyviä aihioita. Kesken kotijoukkueen painostuksen vierasjoukkue Åland sai kulmapotkun, jonka seurauksena pallo painui Karjalaisen kautta omaan maaliin, ja vieraat pääsivät kahden maalin johtoon.

Vihreät Jääkärit lähtivät hakemaan kavennusmaalia. Kerran pallo päätyikin verkon perukoille, mutta lippu oli pystyssä paitsion merkiksi. Vielä lisäajan viime hetkillä Åland pääsi kaunistelemaan lukuja 0-3:een vastahyökkäyksen päätteeksi, kun Hopsin riskitaso sekä pakka oli nostettu ylös. Anni Hakasalo niittasi tilanteen lopuksi loppulukemat.

"Se on urheilua"

HPS:n päävalmentaja Antti Ruonala oli luonnollisesti pettynyt lopputulokseen, mutta näki pelissä myös paljon hyvää.

- Ekalla puoliajalla oltiin hyviä ja saatiin paljon maalipaikkoja, mutta ei vain saatu palloa mistään verkkoon. Tänään nähtiin klassinen esimerkki, miten maalit muuttavat peliä, ja he saivat omasta avausmaalistaan virtaa omaan tekemiseensä.  Se on urheilua, Ruonala kertoo.

Ruonala muistuttaa myös, että tappiota ei kannata liikaa jäädä märehtimään.

- Turha rakentaa kriisiä, vaan peliä tulee analysoida tarkasti. Tällä pelillä voittaisimme varmasti kymmenestä ottelusta yli viisi, Ruonala täydentää. 

Briotech palkitsee HPS:n kotiotteluissa molempien joukkueiden aktiivisimmat pelaajat. HPS:sta palkittiin Henni Rinkinen ja Åland Unitedista Silja Tuominen.