Otteluraportti: HPS 1-2 FC Honka

19.8.2023

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Ottelun ensimmäistä kunnon maalipaikkaa ei tarvinnut odottaa kuin viisi minuuttia, kun Oona Jääskeläinen sai pallon boksissa ja pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta FC Hongan maalivahti Sofia Manner venytti yhden käden huipputorjuntaan oikeasta yläkulmasta.

HPS oli ottelun alkupuoliskolla hieman enemmän niskan päällä ja seuraavaa maalipaikan sai HPS:n kapteeni Aino Lehtinen, joka petasi itselleen boksin rajalta vetopaikan. Manner torjui jälleen laukauksen.

Kotijoukkueen painostus tuotti tulosta noin 20 pelatun minuutin jälkeen, kun Aura Nyholm antoi loistavan pystypallon Jääskeläiselle, jonka yrityksen Manner onnistui vielä torjumaan, mutta Henni Rinkinen oli hereillä irtopallossa ja siirsi kotijoukkueen 1-0-johtoon.

HPS:n johto ei kestänyt kuin reilu kymmenen minuuttia. FC Hongan kapteeni Eevi Sutela sai pallon keskialueella, joka petasi upealla murtavalla syötöllä Elli Seiron läpiajoon, joka viimeisteli pallon varmasti ohi Iina Rautiaisen.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Rinkinen oli lähellä illan toista täysosumaansa, mutta boksin rajalta lähtenyt veto viuhui vain hieman vasemmalta ohi. Lisäosumia ei enää ensimmäisellä jaksolla nähty, joten taukoa lähdettiin viettämään 1-1-tasatilanteessa.

Toisen puoliajan alku meni hienokseltaan kotijoukkueen hallinnassa, mutta maalipaikoille pääseminen tuntui olevan molemmille joukkueille haastavaa. Ensimmäinen kunnon maalipaikka toisella jaksolla muodostui vierasjoukkueen Milla Punsarille, joka pääsi nokikkain Rautiaisen kanssa, mutta HPS:n kassari veti pidemmän korren upealla jalkatorjunnalla.

HPS:n toisen jakson ensimmäinen huippupaikka tarjoutui jälleen Rinkiselle, joka karkasi FC Hongan puolustajilta vetopaikkaan. FC Hongan puolustus sai kuitenkin aivan viime hetkellä jalkaa väliin ja blokattua vedon kulmapotkuksi.

Vain hetki tästä HPS pääsi yrittämään johtomaalia vapaapotkusta. Lehtisen kova laukaus ei mennyt aivan tarpeeksi kulmaan, joten Manner venytti jälleen kerran torjuntaan.

Ottelun intensiteetti nousi selvästi mitä pidemmälle toinen puoliaika eteni ja HPS oli läpi toisen nelivitosen visusti niskan päällä, kun taas FC Honka pysyi pelissä mukana lähinnä Mannerin huipputorjuntojen ansiosta.

Ottelun 84. minuutilla kävi Hopsin kannalta kuitenkin se pahin mahdollinen, kun koko toisen jakson kestäneen painostuksen jälkeen Noora Juusela riisti pallon keskialueella. Pitkän kuljetuksen jälkeen hän levitti pallon vasemmalle Wilma Sjöholmille, joka viimeisteli pallon varmasti maaliin siirtäen vierasjoukkueen ensimmäistä kertaa ottelussa johtoasemaan.

HPS haki vimmatusti tasoitusta vielä ottelun loppuhetkien ajan, mutta espoolaisten puolustus kesti loppuun asti. Lopputulokseksi kirjattiin 1-2 vieraiden hyväksi.

"Puuttuu röyhkeyttä ja vastuunkantoa"

Täyden ysikymppisen keskikentällä ahertanut kapteeni Aino Lehtinen oli luonnollisesti turhautunut, kun lukuisia maalipaikkoja ei saatu hyödynnettyä riittävän tehokkaasti.

- Saadaan hyvin maalipaikkoja tuotettua, mutta meidän ongelmamme tällä hetkellä on se, että emme saa niistä sisään. Hallittiin hyvin peliä, saatiin vaarallisia tilanteita ja pallo pyöri toisessa päässä, mutta jos vastustaja menee ja tekee, silloin varmaankin häviää näitä pelejä. Tuossa pitäisi saada otettua seuraava askel, niin silloin mekin saataisiin hymyillä enemmän, Lehtinen sanoi Ruudun hikihaastattelussa.

- Ehkä meiltä puuttuu tiettyä röyhkeyttä ja vastuunkantoa. Vähän liian usein syötetään, vaikka olisi itsellä vetopaikka. Sitten kun ollaan parissakympissä ja jalka vapaana, niin pitäisi vetää enemmän.

Tappiosta huolimatta paikka Mestaruussarjassa varmistui jo ennen ottelua, kun Ilves ja TPS hävisivät omat pelinsä. HPS on runkosarjan päättyessä kuuden parhaan joukossa, joten pelit jatkuvat syksyllä kärkikuusikon joukkueita vastaan.

- Se hymyilyttää totta kai. Onneksi tiedetään, että saadaan vielä revanssi heitäkin (FC Honkaa) vastaan. Silloin pitää ottaa pisteet kotiin, Lehtinen sanoo.