Otteluraportti: HPS 2-1 Åland United

15.4.2023

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Kauden avausottelu Pakila Roadilla pelattiin lähes kesäisessä säässä, kun aurinko porotti katsojia lähes kymmenen plusasteen voimin. Viime kaudella samainen kohtaaminen samalla kentällä nousi isoihin otsikoihin, joten luvassa oli mielenkiintoinen kauden avausottelu.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun jo ottelun kolmannella minuutilla Aada Nurmi pääsi nousemaan vasemmalta laidalta syöttäen pallon boksiin kohti  Oona Jääskeläistä, joka sivalsi pallon maaliin viime kauden joukkuekaverinsa Jessica Kiviahon ohitse.  Samalla syntyi koko Kansallisen Liigan kauden 2023 avausmaali. 

Lentävän lähdön kauteen ottanut HPS piti avausjaksolla hieman enemmän palloa ja pyrki selvästi nopeammin etenemään maalintekosektoreille. Noin 20 minuutin pelaamisen jälkeen Anna-Stina Simonen pääsi virittelemään laukaisuaan, mutta vedot viuhuivat vain hieman yli Kiviahon maalin. Tämän jälkeen Jääskeläisellä oli parikin aihiota tehdä iltapäivän toinen maalinsa.

Vierasjoukkue Åaland United sai ensimmäisen huippupaikkansa reilun 25 minuutin jälkeen, kun Jacqui Hand pääsi kiertämään vastaan tulleen Iina Rautiaisen. Puolustukseen rientänyt Aura Nyholm ehti kuitenkin blokkaamaan laukauksen.

Nurmi tuplasi johdon puolen tunnin paikkeilta. Helmi Vapola antoi mainion puhkaisevan syötön, josta Nurmi pääsi purjehtimaan Åland-puolustajien välistä ja tinttaamaan kliinisesti kahden tolpan kautta Hopsin 2-0-johtoon.

HPS:n maalivahti Rautiainen joutui vielä ennen taukovihellystä tekemään urotöitä, kun Hand pääsi läpiajoon. Upea reaktiotorjuna piti kotijoukkueen kahden maalin johtoasemassa tauolle asti.

Toisen puoliajan ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin noin 52. peliminuutilla, kun Åland pääsi vastahyökkäyksen päätteeksi ampumaan lähes pilkun kohdilta, mutta veto vierähti hieman ohi Rautiaisen maalin.  Heti perään kotijoukkueella on paikka siirtyä kolmen maalin karkumatkalle, mutta Elli-Noora Kainulaisen veto lirui tolpan ja maaliviivan kautta Kiviahon hanskoihin.

Toisen puoliajan ajan vierasjoukkue Åland United oli hieman aktiivisempi pallon kanssa, mutta vaaralliset maalipaikat jäivät vähiin. Myös kotijoukkue HPS:lla oli paikat naulata ottelu ja kertaalleen Matilda Kataja saikin pallon jo verkon perukoille, mutta käsivirheen takia tämä maali ei kirjoihin ja kansioihin päätynyt.

Lisäajalla saatiin vielä jännitystä ja sydämentykytyksiä, kun sivuvapaapotkusta vierasjoukkueen Aada Törrönen pääsi puskemaan Ålandille kavennuksen, mutta kirivaihe alkoi heidän osalta hieman liian myöhään. Hetki kavennusmaalin jälkeen ottelun erotuomari Lina Lehtovaara puhalsi pilliinsä kolme kertaa varmistaen HPS:lle kauden avausottelusta täydet kolme pistettä.  

"Upea aloitus koko joukkueelta"

Päävalmentaja Mari Savolainen oli syystäkin tyytyäväinen ottelun lopputulokseen:

- Upea aloitus kauteen. Pelasimme hyvin tasapainoisen ottelun ja talven aikana harjoitellut asiat näkyivät tänään kentällä. Joukkue sitoutui sovittuihin asioihin ja tämä oli upea aloitus koko joukkueelta, Savolainen sanoo.

"Oli hyvä ottaa tähän väliin heti voitto"

Puolustuslinjassa 90 minuuttia urakoinut Helmi Vapola oli myös tyytyväinen joukkueensa esitykseen. 

- Ei olisi voinut oikeastaan paremmin mennä. Ekat pisteet heti kotipelistä ja täällä oli hyvä fiilis, niin oli tosi kiva pelata ja voittaa.

Vapola sanoo nopean avausmaalin vapauttaneen peliä ja hyvä draivi saatiin pidettyä läpi ottelun.

- Oli hyvä, että saatiin alkuun hyvä meno päälle. Onhan tää tosi kova voitto, sillä Åland on tosi kova joukkue ja heitä vastaan on aina vaikeita pelejä, joten oli hyvä ottaa tähän väliin heti voitto.