Otteluraportti: HPS 1-0 PK-35 Vantaa | Vihreä seinä säilyi ehjänä loppuun asti

31.7.2022

Kuva: Kalevi Hämäläinen

HPS kohtasi aurinkoisena sunnuntaipäivänä PK-35 Vantaan. Kovan puolustustaistelun päätteeksi HPS kaivoi loistavan 1-0-kotivoiton Aino Lehtisen puskumaalilla.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun jo ensimmäisellä minuutilla Emilia Tuomela joutui venymään torjuntaan Karoliina Autio päästessään laukomaan noin 25 metristä. Vierailijat ottivat selvästi komennon itselleen pelin alussa ja kotijoukkueella oli ajoittain pahojakin vaikeuksia oman pelinavaamisensa kanssa.

Viiden minuutin pelin jälkeen Tuomela joutui uudestaan torjuntatöihin, kun Sanna Saarisen sivuvapaapotku kiersi vaarallisesti viiden metrin viivan kohdille, mutta Tuomela sai pallon vangittua itselleen.

Ensimmäisen 15 minuutin aikana PK piti palloa ja HPS pyrki iskemään vastahyökkäyksistä sekä erikoistilanteista. Vierasjoukkue ei vartin pelaamisen jälkeen prässännyt enää yhtä aktiivisesti kuin ottelun alussa ja tämän myötä HPS sai hieman omasta pallollisesta pelaamisestaan kiinni.

20. minuutilla Oona Jääskeläinen sai jo pallon maaliin, mutta avustavan erotuomarin lippu nousi pystyyn paitsion merkiksi. Tilannetta edelsi rike HPS:n pelaajaa kohtaan, mutta tällä kertaa hyötynäkökohtaa ei sovellettu.

Ensimmäinen puoliaika jatkui vierasjoukkueen hallinnassa ja pystyi selvästi aiheuttamaan enemmän vaaraa kotijoukkueen maalilla, kun puolestaan Hopsin vaaran paikkoja ei liiemmin nähty.  30. minuutilla Tuomela joutui jälleen torjumaan, kun Autio pääsi jälleen nousemaan oikealta laidalta ja laukomaan etukulmaa kohti. PK sai ensimmäisellä puoliajalla kymmenen kulmapotkua, joista suurin osa aiheutti sydämmentykytyksiä kotiyleisölle.

Hopsikin sai omat paikkansa jo ensimmäiselle jaksolle. 41. minuutin kohdalla Aino Lehtinen pääsi laukomaan noin 25 metristä, mutta laukaus meni vain hieman yli maalin. Heti perään Jääskeläinen pääsi kokeilemaan lähietäisyydeltä, mutta PK:n maalivahti Irea Virtanen Espejo vangitsi pallon helposti.

Lopun piristysruiskeesta huolimatta vihreäpaitainen kotijoukkue tuntui olevan koko ensimmäisen puoliajan askeleen jäljessä ja joutui koko ajan ottamaan vastaan, mutta vain ihmeen kaupalla pallo pysyi pois HPS:n maalista ja näin taukoa lähdettiin viettämään maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi suotuisasti HPS:n kannalta, kun 49. minuutilla Aada Nurmi kaadettiin boksin sisällä, jonka myötä Hopsille tuomittiin rangaistuspotku. Maalivahti Virtanen Espejo torjui Lehtisen hyvin vaatimattomaksi jääneen pilkun, mutta puski kuitenkin oman irtopallonsa verkon perukoille ja vastoin ottelun kokonaiskuvaa kotijoukkue siirtyi 1-0-johtoon.

PK ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan jatkoi samalla tavalla vyöryttämistä kuin ensimmäisellä puoliajalla. HPS puolusti kuitenkin urhollisesti ja pallot osuivat yksi toisensa jälkeen vihreäpaitaisten puolustukseen tai pysähtyivät Tuomelan erinoimaisiin torjuntoihin.

Pelin kuva oli avausmaalin jälkeen hyvin selvä koko toisen puoliajan: vierasjoukkue PK-35 Vantaa loi jatkuvasti uhkaa HPS:n maalille ja kotijoukkue puolusti matalassa blokissa. Vihreiden Jääkäreiden puolustus ja Tuomela viimeisenä lukkona pitivät kuitenkin pallot pois kotijoukkueen maalista. HPS:n harvat vaaran aihiot tulivat pitkistä pystysyötöistä Jääskeläistä kohden, mutta kunnon maalipaikkoja näistä ei muodostunut Virtanen Espejon vartioimalle maalille.

HPS:n koko toisen puoliajan kestänyt puolustustaistelu sai arvoisensa lopun, kun 96 minuutin pelaamisen jälkeen erotuomarin vihellys päätti ottelun ja näin 1-0 voiton myötä kolme pistettä jää Pakila Roadille.

"Ei ollut kivaa eikä helppoa"

Päävalmentaja Mari Savolainen oli tyytyväinen joukkueen päivän ilmeeseen.

- Ei ollut kivaa eikä helppoa, mutta pystyimme toteuttamaan niitä asioita, mitä olemme arjessa harjoitelleet. Pelaajat ovat kehittyneet valtavasti matalassa blokissa pelaamisessa sekä erikoistilanteiden puolustamisessa. Työvoitto meidän pelaajille. Kaikki ei ole aina kaunista, mutta siitä tulee silti kolme pistettä.

Ensi viikon KuPS-otteluun Savolainen kokee joukkueen olevan tämän myötä valmiimpi:

- Olemme yhden pelin parempia ottamaan, KuPS vastaan. Hienoa saada suomenmestarit tänne vierailulle.