Otteluraportti: KuPS 3-0 HPS

29.4.2023

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Kuopiossa vieraillut HPS ei pystynyt yllättämään KuPS:ia, vaan kotijoukkue eteni selvään voittoon.

Ottelu käynnistyi odotetunlaisesti kotijoukkueen hallinnassa, kun HPS vetäytyi matalaan blokkiin varjelemaan omaa maalia. Hopsi ei lähtenyt kisaamaan pallonhallinnasta, vaan jäi kärsivällisesti kyttäämään mahdollisuuksia nopeisiin vastaiskuihin.

Reilu 10 minuutin kohdalla KuPS sai jo pallon verkkoon keskityspallosta, mutta maali hylättiin paitsiona. Anni Hartikainen tarjoili nappikeskityksen maalille, mutta päänsä väliin saanut Lavdije Begolli oli ehtinyt jasson puolelle.

Avausmaali syntyi parinkymmenen minuutin kohdalla, kun Gentjana Rochi pääsi siirtämään pilkulta KuPS:n johtoon. Kulmapotkutilanteessa Begolli kaatui painiessaan pallosta Henni Rinkisen kanssa, ja erotuomari päätyi osoittamaan täplälle.

Puolen tunnin paikkeilla Rochi kävi lähellä toista maaliaan KuPS:n nopean hyökkäyksen päätteeksi. Kuopiolaiset murtautuivat yhdellä pystysyötöllä oikealta laidelta läpi ja Hartikainen pelasi Rochin keskeltä läpi. Viimeistely kilahti kuitenkin tolppaan ja HPS-maali pelastui takaiskulta.

Seuraavalla kerralla Hopsin maali ei enää pelastunut. KuPS tuli jälleen oikealta laidalta ja matala keskitys löysi taka-alueelta Niitty Hahlin, joka simppelillä yhden kosketuksen siirrolla tuplasi johtoaseman 2-0:aan kymmenisen minuuttia ennen taukovihellystä.

Toinen jakso jatkui siitä, mihin ensimmäinen jäi, eli savolaisten hallinnassa. HPS kuitenkin lähti hieman nostamaan prässiään ja pakotti KuPS:ia hakemaan enemmän vauhtia omalta puoliskoltaan kauempana Hopsin maalilta.

Merkittävät kenttätapahtumat olivat jälkimmäisellä nelivitosella harvassa. Begolli pääsi kertaalleen puoliajan alussa tuikkaamaan Iina Rautiaisen torjuman Rochin laukauksen sisään, mutta hän oli ehtinyt paitsion puolelle. Rautiainen veti pidemmän korren myös Hartikaisen yritystä vastaan vartti ennen ottelun päättymistä.

HPS ei juuri päässyt testaamaan KuPS-maalivahti Fanny Söderströmiä ottelun aikana. Parhaat paikat syntyivät vapaapotkuista parista kymmenestä metristä: ensin Aino Lehtisen matala laukaus otti kimmokkeen muurista ja päätyi Söderströmin näppeihin, ja lisäajan viimeisellä minuutilla Jutta Angerian veto viuhui niukasti yli maalin.

Parin keltaisen kortin lisäksi tilastomerkintöihin toisella puoliskolla päätyi Oona Sirenin 3-0-maali, joka syntyi kulmapotkusta pari minuuttia ennen täyttä aikaa. Taka-alueelle lähetetty keskitys jäi pomppimaan maalin eteen, mistä Siren pääsi lakaisemaan karat sisään ja loppulukemat tauluun.

"Vaikeaa oli"

Voittajasta ei jäänyt pelissä jossiteltavaa, sillä KuPS hallitsi peliä paitsi tulostaululla, myös pallon kanssa.

- Vaikeaahan se oli. KuPS sai pitää palloa enemmän ja se oli meille ihan ok niin kauan kuin tekivät sitä omalla alueella. Ei se kuitenkaan yhtä maalia ollut, vaan pystyttiin kontrolloimaan tilanteita puolustamalla. Varsinkin toisella jaksolla tukahdutettiin hyvin vastustajan hyökkäyksiä, päävalmentaja Mari Savolainen sanoo.

Hyökkäyspäässä Hopsilla ei juuri maalintekopaikkoja ollut, vaan tilanteet sulivat ennen vetopaikkojen järjestelyä. Laukaukset maalia kohti merkattiin tilastoihin 9-3 KuPS:n hyväksi.

- Saatiin kyllä ihan hyviä riistoja ja nopeita pistoja, mutta viimeiset ratkaisut eivät natsanneet.