Otteluraportti: KuPS 3-0 HPS | Virheet kostautuivat Kuopiossa

11.9.2022

Kuva: Juha Leskinen

Mestaruussarja alkoi tappiolla Kuopiossa, kun sarjakärki KuPS otti rutiininomaisen voiton Hopsista. Vaikka tulos jätti rutkasti harmiteltavaa, HPS ei luopunut pisteistä ilmaiseksi.

HPS:n ottelu sai painajaismaisen alun, kun palloa kaivettiin verkosta ennen kuin minuuttiakaan oli ehtinyt kulua. Epäonnen soturina hääräsi Helmi Vapola, joka harmillisella tavalla nosti linjan taakse knepatun pomppupallon yli vastaan tulleen Jessica Kiviahon aina omaan maaliin asti. Näin HPS joutui takaa-ajajaksi vain noin 40 sekunnin pelaamisen jälkeen, mikä luonnollisesti oli pahin mahdollinen skenaario otteluun lähdettäessä.

Päät eivät kuitenkaan painuneet puskaan surkean startin jälkeen. HPS pysyi hyvin pelissä mukana ja pystyi aiemmista kohtaamisista poiketen pitämään palloa pitkiäkin aikoja omilla. Parhaimmat maalipaikat jäivät avausjaksolla näkemättä, mutta hyviä aihioita luotiin säännölliseen tahtiin. Myös kotijoukkue vaikutti ajoittain jopa hieman yllättyneeltä Vihreiden jääkäreiden hyvistä otteista, mutta pystyi silti kontrolloimaan tilannetta.

Avausjakso oli varsin rikkonainen ja sitä varjosti useampi loukkaantumistilanne. Vakavin tilanne oli 39. minuutilla, kun Piipa Kämppi loukkasi tuskaisen näköisellä tavalla polvensa kaksinkamppailutilanteessa. Huoltosession jälkeen Kämppi pääsi kävelemään omin jaloin, joskin kivuliaasti, sivuun kentältä, mutta ei kyennyt enää jatkamaan ottelua.

Kotijoukkue sai luotua pari hyvää maalintekopaikkaa, mutta Kiviahon maali pysyi puhtaana ensimmäisen minuutin jälkeen. KuPS pyrki käyttämään hyväksi vasenta laitaa, jossa Anni Hartikainen löytyi toistuvasti vapaassa tilassa. Viimeiset ratkaisut eivät kuitenkaan kuopiolaisilta onnistuneet ja tauolle siirryttiin 1-0-tilanteessa.

Toinen puoliaika ehti vanheta kymmenisen minuuttia, kun KuPS tuplasi johtonsa. HPS:n merkkaus epäonnistui totaalisesti ja ahnaasti maaleja mättänyt Lavdije Begolli jäi KuPS:n kulmapotkutilanteessa anteeksiantamattoman vapaaksi takatolpalle. Begollilla oli helppo työ tökätä pallo maaliviivan yli ylhäisessä yksinäisyydessään.

Pelin tempo tippui selkeästi toisen puoliajan edetessä ja viimeiset parikymmentä minuuttia muuttui hiljalleen pelailuksi ja täyden ajan odotteluksi. HPS pyrki edelleen hyökkäämään rohkeasti ja tilaisuuden tullen iskemään nopeasti vastaan, mutta yritteliäisyys ei tuottanut tulosta aktiivisuudesta huolimatta.

KuPS kaunisteli vielä lisäajalla lukemia 3-0:aan. Kuopiolaiset saivat juonittua Oona Sirenin hyvään vetopaikkaan boksin reunalta, ja hyvä oli myös Sirenin laukaus. Pallo painui Kiviahon käsien kautta alakulmaan ja peli oli sitä myöten pitkälti pelattu.

Päävalmentaja Mari Savolainen ei ollut murheen murtamana ottelun jälkeen tylyistä lukemista huolimatta. Vaikka tapa, jolla maalit päästettiin, oli harmittava, kokonaisuutena Savolainen näki paljon hyviä asioita selkeänä altavastaajana pelanneen Hopsin tekemisessä.

- Esitys oli todella hyvä. Pystyttiin pallon kanssa rakentamaan omia hyökkäyksiä, mutta myös pallottomana kontrolloimaan KuPS:n pelaamista. Tulos tietenkin harmittaa, etenkin siitä syystä, että kaksi ekaa maalia tuli meidän omista virheistä. Tällä tasolla tuollaisia virheitä ei voi tehdä, koska ne kostautuvat saman tien, Savolainen sanoo.