Otteluraportti: HPS 1-4 Ilves | Loppusarja alkoi tappiolla

4.9.2021

Kansallisen liigan alaloppusarja käynnistyi tappiolla, kun Ilves haki kolme pistettä 1-4-voitolla. Tappio oli jo kolmas tamperelaisia vastaan, joka on osoittautunut vaikeaksi vastustajaksi HPS:lle.

Ilves oli jälleen kerran Helsingissä HPS:aa paremmin hereillä ensiminuuteilla. Tamperelaiset saivat pallon maaliin jo kolmannella minuutilla, kun pallo pomppi onnekkaasti Ilveksen hyökkääjien hyväksi HPS-pelaajien välistä ja Heta Olmala pääsi nostamaan pallon yli vastaan tulleen Jessica Kiviahon.

Tuplausta ei tarvinnut pitkään odottaa, sillä Ilves otti jo kahden maalin karkumatkan ennen kuin kymmenen minuuttia oli pelikellossa täynnä. Eini Vesaniemi nousi kulmapotkussa muita korkeammalle ja sai puskettua pallon takakulmaan ja Ilveksen 0-2-johtoon.

Johtoasemassa Ilves ei hakenut enää niin ahnaasti riistoja ylemmällä kolmanneksella, mutta korkea prässi teki HPS:n pelinavauksesta vaikeaa. Alun kangertelun jälkeen HPS:n syötöt kuitenkin alkoivat löytää omille, mutta hyökkäyspäässä Ilves-puolustuksen keskusta oli tiiviisti tukittu, joten maalipaikkoja piti hakea laitojen kautta keskityksistä. Niillä ei saatu kuitenkaan vaarapaikkoja aikaiseksi.

Puolen tunnin kohdalla Ilves oli hyvin lähellä jo kolmatta osumaa. Pipsa Saarilahti antoi oivallisen korkean syötön maalille juoksua tehneelle Olmalalle, joka pääsi jälleen nokikkain Kiviahon kanssa. Kiviaho veti tällä kertaa pidemmän korren ja pysäytti pallon käsillään, mutta pallo jäi pyörimään vaarallisesti HPS-maalin eteen. Sofia Määttä sai kaivettua tilanteesta vielä vetopaikan, mutta Kiviaho venyi loistavaan tuplatorjuntaan ja pelasti vihreät kolmannelta takaiskulta.

Kiviahon uroteot maalin suulla näyttivät herättäneen HPS:n taisteluun toden teolla. Kotijoukkue sai hyvän painostuksen päälle, joka palkittiin rangaistuspotkulla 37. minuutilla. Joanna Simola pelasi omassa boksissaan palloa kädellä ja tuomari osoitti epäröimättä palloa pilkulle. Kapteeni Aino Lehtinen asteli pallon taakse täplälle ja tälläsi voimalla vasempaan alakulmaan kauden viidennen maalinsa.

Toiselle puoliajalle HPS tuli nälkäisenä ja sai heti alkuun luotua vaarallisen maalipaikan vapaapotkusta kaukoetäisyydeltä. Lehtinen sai kaivettua pallon itselleen ja pääsi laukomaan boksin reunalta pomppupallosta, mutta Ilves-maalivahti Roosa Karppinen venytti hienosti itsensä laukauksen eteen. Emilia Ukkonen ehti paluupalloon, mutta laukoi parin metrin päästä pallon taivaisiin, joskin hän oli ehtinyt jo paitsioasemaan.

Myös Ilves kävi lähellä maalintekoa 56. minuutilla. Saarilahti pääsi etenemään vasenta laitaa pitkin ja leikkasi keskustaan saaden oikean jalkansa vapaaksi. Sijoitus kohti takakulmaa leijaili ohi Kiviahon, mutta HPS:n onneksi kilahti tolppaan.

Sitten mentiinkin jo toiseen päähän. Ukkonen kuljetti röyhkeästi keskeltä läpi. Ukkonen hieman kompuroi omaan nokkeluuteensa, mutta pallo pomppi hänen jaloistaan hyvään paikkaan Claudia Cagninalle, joka pääsi yrittämään viimeistelyä, mutta Karppinen oli jälleen tilanteen tasalla ja torjui yrityksen.

Vanha viisaus "kun et itse tee, kaveri tekee" kävi jälleen toteen, kun HPS:n hyvän painostuksen jälkeen Ilves pääsi omaan hyökkäykseensä. Tunnin kohdalla Noora Hämäläinen pääsi murtautumaan oikealta ja sijoitti pallon Kiviahon jalkojen kautta hitaasti valuen vasempaan alakulmaan ja vei jälleen vieraat kahden maalin johtoon.

Hämäläisen osuma oli viimeinen tikki ottelun kulkuun eikä HPS saanut enää taisteluhenkeä luotua kentälle. Vielä viimeisestä hyökkäyksestä Aino Rasinen kävi kaunistelemassa loppulukemia ja Ilves poistui kentältä 1-4-voitolla.

- Pelin alku ei ollut paras mahdollinen. Päästettiin nopeasti kaksi helppoa maalia, jotka olisi ollut vältettävissä. Toisella jaksolla saatiin luotua hyviä paikkoja, mutta Ilveksen veskari pelasi todella hyvin. Maanantaina katsotaan klipit ja mietitään, miten voimme parantaa. Se on varmaa, että Jyväskylään lähdemme apinan raivolla, pettynyt päävalmentaja Toni Anttila kommentoi ottelun jälkeen.

Kuva: Kalevi Hämäläinen