Raportti: Ilves 4-0 HPS | Ei pisteitä Tampereelta

25.9.2021

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Ilves otti neljännestä kohtaamisesta HPS:aa vastaan yhtä monennen voiton selkein 4-0-lukemin ja vahvisti asemiaan alaloppusarjassa.

Ottelu alkoi Ilveksen kovalla painostuksella, mikä ei ketään edes Kurikassa yllättänyt. HPS pallotteli jopa uhkarohkeasti omassa boksissa Ilveksen hyökkääjien prässätessä ahnaasti, ja ajoittain puolustuslinja ja maalivahti Emilia Tuomela joutuivat turvautumaan melkoisen hasardipurkuihin, joista kuitenkin taidolla ja hienoisella tuurillakin selvittiin.

Ensimmäinen todellinen maalipaikka kotijoukkueelle 10. minuutin pelin jälkeen, kun se pääsi iskemään nopeasti vastaan. Sofia Määttä tarjoili rangaistusalueen laidalta palloa matalana keskelle kohti Silja Tuomista, joka ei saanut hankalasta asennosta kunnollista vetoa aikaan. Tuomela torjui lähietäisyydeltä mallikkaasti ja HPS sai purettua paineen pienimuotoisen paniikin päätteeksi.

Ilves karkasi kuin varkain kahden maalin johtoon perättäisistä hyökkäyksistä. Ensin kotijoukkue pääsi etenemään luvattoman helposti ohi HPS:n keskikentän. Määtälle aukesi vetopaikka ja laukaus otti HPS:n kannalta epäonnekkaan kimmokkeen Julia Haikosen jalasta ja painui ohi Tuomelan. Toinen osuma oli kuin toisinto ensimmäisestä, tällä kertaa laukaus lähti Pipsa Saarilahden jalasta ilman kimmokkeita.

Kolmas maali syntyi vain viisi minuuttia tuplan jälkeen. Ilves pomputteli läpi HPS:n keskustan ja Saarilahti nosti puolustuslinjan lävitse Tuomisen vapaaseen maalintekopaikkaan, josta hyökkääjä ei erehtynyt.

Kolmannen maalin jälkeen HPS:n pakka oli totaalisen sekaisin ja Ilves pääsi kerta toisensa jälkeen yrittämään lisäosumia. Ainoastaan tolppien sijainti ja Tuomelan torjunnat pitivät lukemat ennallaan, mutta toiselle puoliajalle vihreillä jäi todella paljon mietittävää.

HPS teki yhden vaihdon toiselle jaksolle, kun Nina Eid korvasi kentältä poistuneen Claudia Cagninan. Pelinkuvaan ei kuitenkaan tullut minkäänlaista muutosta, vaan Ilves jatkoi hallintaansa. Kotijoukkue iski jo neljättä kertaa toisen nelivitosen vanhettua kymmenisen minuuttia, kun Tuominen laukoi näyttävästi boksin reunalta pallon yläkulmaan.

4-0-maalin jälkeen tempo alkoi laskea. Ilves piti itsensä kontrollissa, mutta neljä maalia näytti olevan riittävä saldo lauantai-iltaan, sillä samanlaista terävyyttä ei enää tunnin jälkeen hyökkäyksissä nähty, vaikka kotijoukkue olikin lähes jatkuvasti lähempänä viidettä maalia kuin HPS ensimmäistä.

HPS yritti sinnitellä ja hakea lohtumaalia, missä Eid olikin pariin otteeseen lähellä. Eid pääsi laukomaan läheltä maalia kertaalleen kauden ensiesiintymistään tehneen Anna Eld-Kopytovin alustuksesta, mutta ylärima pelasti Ilveksen. Hetken päästä Eid nousi kulmapotkussa korkeimmalle, mutta kova pusku kohdistui jälleen liian korkealle ja yli maalin. Sen lähemmäksi HPS ei maalintekoa päässyt ja ottelu päättyi Ilveksen 4-0-voittoon.

Päävalmentaja Toni Anttila myönsi suoraan kotijoukkueen paremmuuden ottelun jälkeen.

- Heti alkuun haluan onnitella Ilvestä, se pelasivat hyvän pelin ja ovat varmasti tyytyväisiä omaan suoritukseensa. He ansaitsivat tänään voiton, Anttila sanoo.

- Me emme tänään onnistuneet oikein missään. Heti alku oli todella vaikea meille ja se lähti kulminoitumaan siihen, ettemme saaneet hyökkäys- tai puolustuspeliä toimimaan niin kuin olisimme halunneet. Yritimme vähän muokata sitä, mutta iloa ei siitä tullut ja Ilves meni tänään menojaan. Sanoinkin pelaajille heti pelin jälkeen, että nuorelle joukkueelle tällaisia pelejä tulee eikä sitä tarvitse sen enempää jäädä miettimään. Ensi viikolla on taas uusi mahdollisuus parantaa.

Kaikesta huolimatta Anttila kiittelee taistelutahtoa viimeiseen pillinvihellykseen saakka.

- Toisella jaksolla saimme vähän parannettua pelaamista ja viimeisten 20 minuutin aikana saimme aikaan jo ihan mallikkaita hyökkäyksiä ja pystyimme hetken aikaan jopa viemään peliä. Iso kiitos joukkueelle siitä, että jaksoivat tsempata toisen puoliajan. Hatunnosto myös siitä, että missään vaiheessa ei luovutettu, vaan yritettiin pelata loppuun asti.